Győr városa ad otthont a XVII. Pszichiátriai Vándorgyűlésnek • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Győr városa ad otthont a XVII. Pszichiátriai Vándorgyűlésnek

2012. január 22-én sajtótájékoztatón, a Magyar Pszichiátriai Társaság Hűvösvölgyi úti Székházában mintegy tucatnyi újságíró jelenlétében Dr. Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, Dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke, a szervező bizottság elnöke, Prof. Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság volt elnöke és Dr. Nagy Enikő Éva, a Magyar Pszichiátriai Társaság főtitkára elmondta, hogy a holnaptól szombatig Határtalan elme korlátai mottóval megrendezésre kerülő XVIII. Vándorgyűlés programjában a szakmai kérdések mellett olyan témák kapnak hangsúlyt, mint a hazai és nemzetközi kutatási és szakmai együttműködések kérdése, a szakemberhiány és utánpótlás, a Lelki Egészség Országos Programja, a járóbeteg-finanszírozás, a szociális-rehabilitációs ellátás változása.

A szorosan vett szakmai programokon túl több aktuális szakmapolitikai kérdés is fókuszba kerül.

A Vándorgyűlés 0. napján kerül sor a VI. Nemzetközi Magyar-Román Pszichiátriai Konferenciára. Az első konferencia 2003-ban volt Budapesten, ezt követően minden alkalommal Csíkszeredán került megrendezésre. A Magyar Pszichiátriai Társaság régi vágyának tesz eleget, hogy a 10. évfordulóra esedékes konferenciát megrendezi, az esemény főtémája a szorongás lesz. A szakmai programban több 1500 résztvevő előtt több mint 220 előadásra, 10 szimpóziumra, 20 kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melyek a szakma minden területét felölelik. Lesz sportpszichológiai szekció is, amely nem véletlen, hisz Győr sportváros és polgármestere Borkai Zsolt, a MOB elnöke. Több téma érdekes modernkori problémákra hívja fel a figyelmet. A szakemberek jó néhány éve kezdtek rá felfigyelni, hogy a virtuális világ figuráival történő azonosulás komoly gondot okoz egyes gyermekeknél. Ezen gyermekek közül ugyanakkor igen sokat játszanak számítógépes játékokat, vagy tartanak fenn kapcsolatot a virtuális világban, míg iskolai beilleszkedésük sikertelen lehet.

.

A sajtótájékoztatón lapunk kérdéseire a leendő és a következő elnök válaszolt.

Vannak azonos problémák a két ország beteganyagát vizsgálva, vagy inkább a konferencia után válaszolnak?

A régi Osztrák-magyar Monarchia területén egyformán sok az öngyilkos. Azt gondoljuk, hogy a tanácskozás után jobban látunk ebben a kérdésben.

Lesz olyan szekció, amely az Alzheimer betegséggel fog foglalkozni?

Ilyen szekció nem lesz, de lesz olyan előadás, amely érint ezt a betegséget.

A Hipertónia konferencián előadást tartottak más társbetegségek „nagyágyúi”. Itt lesz hasonló?

Nem lesz ilyen, viszont a résztvevők között a pszichiátereken kívül jelen lesznek pszichológusok, szociális szakemberek és betegszervezetek képviselői is.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS