A leghősiesebb város, Szigetvár volt a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlésének házigazdája • Hetedhéthatár

Sport

A leghősiesebb város, Szigetvár volt a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlésének házigazdája

2013 április 20 és 21-én az ország minden részéből, sőt Kanadából Kerekes Sándor, a volt válogatott kanadai vívó; az Egyesült Államokból az 1956-ban Melbourne-ben olimpiai bajnok vívó Hámori Jenő és Szlovákiából is érkeztek érdeklődök, mintegy 120 fő, köztük olimpia körök képviselői és sportbarátok.

A résztvevők egy csoportja, jobbra a szerző

A hallgatóság között kilenc olimpiai bajnokot (Reviczkyné Köteles Erzsébet. 1956 Melbourne (torna), Rejtő Ildikó, 1964 Tokió; Juhász Katalin, 1964 Tokió; Ágoston Judit, 1964 Tokió; Sákovicsné Dömölky Lídia, 1964 Tokió; Horváth Zoltán, 1960 Róma; Hámori Jenő, 1956 Melbourne (vívók); Gedó György, 1972 München (ökölvívó); Foltán László, 1980 Moszkva (kajak-kenu), továbbá két ezüstérmest: Dr. Géczi István (labdarúgó), Bóbis Ildikó (vívó), három bronzérmest (Kassai Farkas András, Mohácsi Ferenc (kajak-kenu), Dr. Katona András (vízilabda) és öt olimpiai indulót Zsivoczky Gyuláné Komka Magdolna (atlétika), Halász János (kosárlabda), továbbá három szigetvári olimpikon Havas Judit, Honti Róbert (atlétika), Alvics Gyula (ökölvívás) is köszönthettünk.

Gedó György, ökölvívó

A szigetvári házasságkötő terem melletti folyosón alkalmi postabélyegzés és a Magyar Sportmúzeum Olimpiatörténeti kiállítása nyitotta a délutáni programot. Az olimpikonokat délelőtt Kolovics János polgármester fogadta a Városházán. A plenáris ülés előtt a helyi Weiner Leó Zeneiskola növendékeinek műsorát élvezhették az olimpiabarátok. Az ülést dr. Szakály Sándor, a MOA alelnöke nyitotta meg. Kolovics János, a város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy Szigetvár 1966 óta város, két éve pedig a leghősiesebb város „Civitas invicta” büszke tulajdonosa. Nagy öröm a 11 ezres lakosságú településnek, hogy két napig Budapest után a legtöbb olimpia bajnok tartózkodik itt a neves történelmi városban Ezután dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkára mutatta be a jelenlévő olimpikonokat, akik személyesen is szóltak eredményeikről, majd Győr Béla, a MOA tanács tagja emlékezett vissza a 60. vándorgyűlés óta elhunytakra. Ezután Siklós Erik, a MOB sajtófőnöke előadása következett. Bevezetésül megtekinthettük a 2012-es londoni olimpia legfelemelőbb magyar sikereit bemutató filmet. A sajtófőnök ezután beszélt a bizottság új feladatairól, az ő kommunikációs elképzeléseiről, s lehetőséget nyújtott a felmerült kérdések megválaszolására is. Kérdés volt többek között, hogy mit tesz a MOB a birkózás olimpiai műsoron tartásáról, az utánpótlás nevelésről is. A Kapronczai művészeti iskola növendékei műsora előzte meg a következő előadót.

Kerekes Sándor és Szarvas István

Szigetvár olimpikonjait mutatta be Bödő László. Ő írta a „Pécsi, baranyai olimpikonok 1908-2004” című könyvet Megtudhattuk, hogy az olimpiákon eddig hat szigetvári születésű sportember szerepelt, a labdarúgó Berta József (1936), az atléta Havas Judit és Honti Róbert (1980), az ökölvívó Alvics Gyula (1988), a judós Dubovszky István és a város egyetlen olimpiai bronzérmese a 2012-es londoni olimpia birkózója Módos Péter.

Gedó György és Szarvas István

A programot Horváth Vilmos, a MOA tanács tagja „Nők – kis szépséghibával, avagy furcsa történetek a nyári játékokon” – című előadása zárta.

A MOA elismerések átadása után a MOA főtitkárasszonya jelentette be, hogy dr. Aján Tamás, MOA elnökkel egyeztetve a 62. vándorgyűlést októberben Budapesten tartják, s első alkalommal a paralimpia lesz a téma. A pontos időpontról és helyszínről később döntenek.

Massányi Csilla és Kerekes Sándor

Este jó hangulatú vacsora zárta a gazdag programot a Novák Kúriában. A nyitótáncot a legidősebb résztvevő, Kerekes Sándor táncolta Massányi Csillával, az egyik főszervező, Massányi Marót húgával. A mankóval érkezett MOA főtitkár asszony, Mária is ropta a táncot, eldobva a mankót.

Vasárnap délelőtt a szigetvári olimpikonok emléktáblájának felavatásával és az azt követő közönségtalálkozóval folytatódott a kétnapos program. Ezentúl a város sportcsarnokában emléktábla hirdeti szigetvár olimpiai büszkeségeit. A város lakói az ünnepség után személyesen találkozhattak az olimpikonokkal.

Hámori Jenő Szarvas István

Piros Tamás, az önkormányzat népjóléti bizottságának elnöke, az esemény helyi főszervezője elmondta: az ülés helyszínéül csak a házasságkötő terem jöhetett szóba a hatalmas érdeklődésre való tekintettel. A sportcsarnok után városnézés következett. A Szigetvári vár falai között meg mérkőzött négy olimpiai bajnok, Horváth Zoltán és Hámori Jenő, továbbá Rejtő Ildikó és Juhász Katalin.


Személyes élményem

Az első este Foltányi Lászlóval vacsoráztam, másnap reggel Gedó Györggyel reggeliztem és Hámori Jenővel ebédeltem. (Mindhárman olimpiai bajnokok.)

Massányi Marót tornatanárnak, a szervező bizottság tagjának jutott eszébe, hogy a baranyai kisvárosban legyen a Magyar Olimpiai Akadémia következő összejövetele. Erről beszélgettünk vele.

Marót! Mikor jutott eszedbe, hogy Szigetvárra hozd a vándorgyűlést?

Már évekkel ezelőtt szerettem volna, ha városunkba jönnének a résztvevők.

Mi volt az első lépés?

Meggyőztem erről Piros János önkormányzati képviselőt. Utána elmentünk vele Jakabházyné Mező Máriához, aki támogatta kérésünket.

Mi volt a következő lépés?

Egy hivatalos szándék nyilatkozat Kolovics Jánostól Szigetvár polgármesterétől ebbe benne volt többek között Szigetvár olimpiai játékok melletti elkötelezettsége, valamint olimpikonunk Modós Péter sikere a londoni olimpián 55 kg-ban.

Hány olimpiai bajnokot és mennyi résztvevőt hívtatok meg?

Tizenöt olimpiai bajnokot és 130 vendéget, de elégedettek vagyunk, hogy kilencen eljöttek és a vendégek száma is meghaladta a százat. A házasságkötő teremben nem is fért volna el mindenki. Nagy munka volt a szervezés, de megérte.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS