Legyen újra trendi a természetjárás! • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Legyen újra trendi a természetjárás!

A Magyar Turista Szövetség megalakulásának centenáriuma alkalmából november 30-án megemlékezést tartottak Pécsett a Széchenyi téren.

lexikon

A lexikon egy oldala

A programok sora a Mecsek Egyesület Lexikon sajtóbemutatójával vette kezdetét a városháza épületében. Az eseményen részt vett Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere, a Mecsek Egyesület elnöke; Ripszám István, a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke; Baronek Jenő és Dr. Polgárdy Géza, a lexikon szerkesztői. A lexikon az 1891. április 30-án alakult Mecsek Egyesület eddigi 122 éves működéséről, tisztségviselőiről, a Mecsek-hegységről több mint 500 címszót tartalmaz. A kötetben helyet kapott terjedelmes függelék eredeti dokumentumok, fényképek, relikviák – többek között a megalakuláskor írott jegyzőkönyv, az első évkönyv – bemutatásával teszi teljessé az összeállítást.

Páva Zsolt elmondta a könyvbemutatón, hogy a Mecsek Egyesület megalakulásának idején presztízs volt az egyesület tagjának lenni, a város jelentős személyiségei csatlakoztak hozzá, és aktívan részt vettek a célkitűzések megvalósításában. Ripszám István újságírói kérdésre elmondta: az egyesület fontos feladata az utánpótlás biztosítása, ezt a célt szolgálja többek között a Bakancsos Óvodások program, vagy középiskolások bevonása a természetjárásba. Baronek Jenő a kötet elkészítésének hátteréről adott információkat, kiemelve Dr. Polgárdy Géza fontos szerepét a kötetben szereplő életrajzok precíz összeállításában. Dr. Polgárdy Géza elmondta, hogy öt évtizedes munka áll a háta mögött, melynek során nem csak a Mecsek, hanem egész Magyarország turistaéletében szerepet játszó személyek életrajzait is összegyűjtötte; a következő terve egy országos lexikon közreadása.

Az ünnepségsorozat a Széchenyi téren álló, a Mecsek Egyesület kezdeményezésére 1908-ban átadott meteorológiai házikónál folytatódott, ahol a százéves Fekete Gyémánt Fesztivál Fúvószenekar adott térzenét, majd Páva Zsolt mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően Dr. Polgárdy Géza kapott szót, aki igen hosszas beszédben mutatta be a magyar turistaság és annak szervezeti történetét.

A megemlékezéseket követően a Városháza épületében konferenciát tartottak. Az előadások középpontjában a Mecsek Egyesület múltjának felidézése mellett kiemelt szerepet kaptak a fiatalok, az óvodásoktól az iskolásokig, megmutatva azt a hasznos folyamatot, amellyel a legifjabb generációval ismertetik és szerettetik meg a természetjárás szépségeit. Bízzunk abban, hogy a következő generáció a múlt értékeinek tiszteletben tartásával, a jelen lehetőségeinek kitűnő felismerésével és kihasználásával az eddiginél dinamikusabb turistamozgalmat fog építeni. Nem elég reménykedni abban, hogy a természetjárás nem fog a magyar labdarúgáshoz hasonlatossá válni, ahol már szinte minden a múlt emlékeinek felidézése körül forog, miközben a jelenben egyre kevesebben élik meg azokat az örömöket, amiket lehetne. Cselekedni kell, kimozdulni otthonról és a plázák világából a természetbe! Egy-egy erdei séta ezerszer többet ér, mint a fülledt edzőteremben töltött délutánok, vagy a lelki beszélgetések, önismereti és személyiségfejlesztő tréningek: test-lelki feltöltődést ad, helyreteszi a rossz útra tévedt gondolatokat, és utána valóban újult erővel, többlet energiával vághatunk neki a hétköznapoknak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS