Húsvéti programok a Míves Tojás Múzeumban, Zengővárkonyban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Húsvéti programok a Míves Tojás Múzeumban, Zengővárkonyban

Látogató gyerekek a Míves Tojás Múzeumban, Zengővárkonyban

Látogató gyerekek a Míves Tojás Múzeumban, Zengővárkonyban

Nagyhét, húsvét, locsolkodás, hagyományápolás és hímes tojás – mindez hozzátartozik Zengővárkonyhoz, ehhez a mecsekalji kis faluhoz; az itt működő Míves Tojás Múzeumhoz. Minden évben, így az idén is a múzeum szervezésében lázas munka kezdődik az ősi ünnep jegyében.

A múzeumban a tojásdíszítő népművészet összegyűjtött remekeinek páratlan látványa, a szépség sugárzása közelebb visz Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez. Az ünnepi felkészülés időszakában ezért is érdemes felkeresni a múzeumot, ahol lesznek olyan események is, amelyek az idelátogatók figyelmére érdemesek.

 

Nagyheti programok a múzeumban

Az első ezek sorában a virágvasárnapon (április 13-án) 13 órakor megrendezésre kerülő Országos Ifjúsági Tojásfestő verseny. Ezzel is lehetőséget kíván adni a múzeum a hagyományos tojásfestéssel, díszítéssel foglalkozó fiatalok bemutatkozására. A 10-15 év közötti résztvevő jelölteket egy bíráló bizottság véleményezi az előzetesen beküldött munkáik alapján, majd közülük választja ki azokat, akiket meghív a versenyre.  Részletesebb tájékoztatást ad a versenyfelhívás.

Egy korábbi tojás festő verseny résztvevői

Egy korábbi tojás festő verseny résztvevői

A hagyományos „Hímes Tojás Szeretteinknek” (2014. ápilis 14. – április 18.) program keretében naponta 10-től 17 óráig szakértő kezek, neves tojásfestők segítik az ajándékozásra szánt alkotások létrejöttét. Ekkor az idelátogató közönség nemcsak a kiállított műtárgyakban gyönyörködhet, hanem nyomon követheti, hogy hogyan válik egy közönséges tyúktojás igazi hímessé. Azonban nem kell mindenkinek okvetlenül elsajátítania a tojásfestés tudományát ahhoz, hogy hímes tojáshoz jusson, mivel kedvére válogathat a múzeumban vásárolható szebbnél szebb hímesek, ajándéktárgyak közül. Ezenkívül megismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel,  illetve a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes játékokkal. Mind a Memória Játék, mind a Hímestojás Négyzet szebbnél szebb hímestojásmintákkal ismerteti meg a játékosokat, a minták, a díszítmény színösszeállítása részleteinek megfigyelésére is ösztönözve.

Az idén is ráadás a tojáspatkolás bemutatása (hétfőtől szerdáig) a törékeny tojás felületére ügyes kezek kovácsolt patkókat, fémdíszeket képesek rögzíteni.

Húsvéti aktualitás: a „Nincs több csoda csak egy: a Feltámadás” c. kötet: antológia, mely a XX. századi jeles magyar írók és költők húsvétról, a természet tavaszi megújulásáról szóló írásainak és verseinek egyedülálló gyűjteménye.

Húsvét hétfőn, reggel ½ 10-kor  kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve sétál a Zengővárkonyi Népiegyüttes és 15 órakor „Húsvéti locsoló” című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.

 

tojas-1-mivestojasmuzem@gmail.com

tojas@museum.hu

www.facebook.com/mivestojasmuzeum

tel:  00-36-72-466-605

fax: 00-36-72-566-012

nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (Nagyhét kivételével)

csoportoknak előzetes telefonos bejelentkezését kérjük

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Húsvéti programok a Míves Tojás Múzeumban, Zengővárkonyban”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés