Woyzeck: a néma kiáltás • Hetedhéthatár

Színház

Woyzeck: a néma kiáltás

A pécsi Üres Tér Társulat Georg Büchner felkavaró drámájából, a Woyzeckből készíti legújabb produkcióját, melyet az olaszországi bemutató után a hazai közönség a Pécsi Harmadik Színházban láthat először május 15-én, majd 26-án este 7 órakor, Kőrösi Márk rendezésében.

WojzeckMindössze három drámát írt rövidre szabott életében Georg Büchner (1813-1837), ám a Danton halála, a Leonce és Léna, valamint a töredékesen ránk maradt Woyzeck elég volt ahhoz, hogy a modern drámairodalom nagyjai közé emeljék őt. A Woyzeck szövegét először 1879-ben adták ki, de eredetiségét, sajátos nyelvi világát, szinte filmszerű jelenetezési technikáját és a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolását csak később méltányolták igazán.

Megannyi színpadi és filmes adaptáció után most a pécsi Üres Tér Társulat is színre viszi a drámát Kőrösi Márk rendezésében, s produkciójukat az olaszországi premier után (Ferrara, Teatro Cortazar, május 8.) a Pécsi Harmadik Színházban mutatják be május 15-én és 26-án este hét órakor Dávid András, Kerner Miklós, Kőrösi Boldizsár, Kőrösi Márk és Zsinka Felícia közreműködésével.

– Tíz éves társulatunk – kezdeti színházi kísérletei után – 2009-ben olyan szociális-művészeti kutatásba kezdett, amely megalapozta idei előadásunkat – avat a részletekbe Tasnádi Zsófia, a társulat vezetője. – Büchner, korát megelőzve, a mélyszegénységet választotta drámája közegének. Hazánkban ez ma akut társadalmi probléma. A középréteg és a leszakadó szegénység között egyre mélyebb szakadék tátong. Gazdasági válságok, devizahitelek és a munkanélküliség egyre bizonytalanabb közeget teremtenek a felszínen maradáshoz. Aki elsüllyed, az elnémul. A fogyasztás és az olcsó szórakoztatóipar eltereli figyelmünket a probléma súlyosságáról, aktualitásáról. Előadásunk emiatt, ez ellen született meg. Büchner drámavázlatából Bús Éva készített nekünk átiratot. Társulatunk – a szegénység világához hűen – a szegényszínház közvetlen formáit választotta megjelenési formaként: díszletek és jelmezek nélkül, pusztán a színészi játék erejével mutatja be Woyzeck történetét.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS