Billywood • Hetedhéthatár

Színház

Billywood

A Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában ma este mutatták be Soós Péter rendezésében Martin McDonagh A Kripli című drámáját. A főbb szerepekben Füsti Molnár Évát, Uhrik Dórát, Vlasits Barbarát, Urbán Tibort láthatjuk, a címszereplő Wunderlich József.

A_kripli_plakatA Londonban élő, ír származású Martin McDonagh a kortárs drámairodalom egyik legnépszerűbb szerzője. Legtöbb művét Magyarországon is több helyütt játszották nagy sikerrel, filmjeit nálunk is rajongás övezi. Az 1930-as éveket felidéző A Kripli sötét humorú, groteszk játék egy apró írországi szigetről, egy fiatal fiú tragikomikus utazása. A nagyra tágult világban és a saját „kis” lelkében megtett út egyaránt az önfelfedezés felé segíti.

A csöppnyi Inishmaan határtalanul monoton élete felbolydul, amikor a szomszéd szigetre amerikai filmes stáb érkezik. Billy Claven – akit a falubeliek csak Béna Billynek csúfolnak – boldog, hogy végre kiutat talál a szegénységből és a szürkeségből. Az árva és számkivetett fiú megkapja az élettől a nagy lehetőséget: mindenki megdöbbenésére szerepet ajánlanak neki egy készülő filmben. Otthagyja szigetét, ahol mintha mindent csak az ostobaság, a kicsinyesség és a gyűlölködés uralna. Ám a látszat most is csal: a falu lakói valójában rendkívül összetartó kisközösséget alkotnak, ahol mindenki nagyon is törődik a többivel. Igaz: csakis a maga – olykor eléggé brutális – módján…

Humoros, helyenként szentimentális, szeretettel és gyűlölettel átszőtt, beteljesületlen vágyakkal teli életkép a 30-as évek Írországának szegény pereméről. Szókimondó, ezáltal hiteles és nem csak valamit-ábrázolni-akaró produkció. Éppen olyan, amilyen az élet lehetett ott, abban a korban. Hol szilaj, vad, nyers, hol pedig csendes, befelé forduló, elmélázó. Remek, hiteles színészi alakításokkal, műalkotásnak beillő színpadképpel – a díszletet Horgas Péter, a jelmezeket Tresz Zsuzsa tervezte – , és amikor kell, hangulathoz illő ír muzsikával.

 

Komlós Attila fotói az előadás próbáján készültek.

 

A_kripli_01

Uhrik Dóra

A_kripli_02

Wunderlich József, Uhrik Dóra, Füsti Molnár Éva, Urbán Tibor

A_kripli_03

Wunderlich József, Füsti Molnár Éva, Uhrik Dóra

A_kripli_04

Uhrik Dóra, Farkas Sándor

A_kripli_05

Wunderlich József, Vlasits Barbara

A_kripli_06

Farkas Sándor, Vlasits Barbara, Wunderlich József

A_kripli_07

Wunderlich József, Tóth András Ernő

A_kripli_08

Füsti Molnár Éva, Uhrik Dóra

A_kripli_09

Uhrik Dóra, Füsti Molnár Éva, Urbán Tibor

A_kripli_10

Uhrik Dóra, Füsti Molnár Éva

A_kripli_11

Tóth András Ernő, Farkas Sándor, Vlasits Barbara

A_kripli_12

Wunderlich József, Füsti Molnár Éva, Farkas Sándor

A_kripli_13

Wunderlich József, Vlasits Barbara, Uhrik Dóra

A_kripli_14

Füsti Molnár Éva, Uhrik Dóra

A_kripli_15

Wunderlich József


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS