Hetedhéthatár | Megvan a nyertes Rákóczi-mozdony

Napi aktuál

Megvan a nyertes Rákóczi-mozdony

Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós és grafikus munkája nyerte a Kárpáteurópa Utazási Iroda „II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem és Rákóczi-mozdony a Rákóczi-várnál” témacímű ötletpályázatát. A versenyt a május 22–25. között a csíksomlyói pünkösdi búcsúba közlekedő Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors zarándokvonat mozdonyának feldíszítésére hirdette meg az utazási iroda. A TRAXX típusú mozdonyt a MÁV-START biztosítja.

Az idén tavasszal már nyolcadik alkalommal útnak induló Össznemzeti Zarándokvonat mozdonymatricájának megtervezésére február végéig bárki pályázhatott II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem történelmi szerepét ábrázoló grafikával. A témaválasztás apropója a fejedelem halálának 280. évfordulója. A pályázat nyertese másodmagával részt vehet az idei négynapos erdélyi utazáson.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt munkát készítő 34 éves Penke József – anyai ágon székely származású – vasutas család gyermeke, szenvedélye a vasút. Dolgozott rendezvények, cégek arculatán, és kreativitása már a tavalyi, Gábor Áron témájú mozdony-ötletpályázaton is különdíjat érdemelt.

A zarándokvonatokat vontató járművek grafikája évek óta a magyarok történelméhez kapcsolódik. Korábban Széchenyi-, Liszt-, Aranycsapat- és Hunyadi-mozdonyok közlekedtek a zarándokhelyre, a Rákóczi-mozdony pedig egészen a Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. A díszes mozdony természetesen a pünkösdi búcsút követően is aktív marad: rendszeresen közlekedik majd Magyarországon és a határainkon túl.

 

Kép forrása: www.rakoczimozdony.hu

Kép forrása: www.rakoczimozdony.hu

 

Kapcsolódó írásaink:

„Megy a vonat, fut a vonat” – Weöres Sándor arcképével
Erzsébet magyar királyné az első hölgy a világon, aki mozdonyt kapott
Útjára indult az Aranycsapat-mozdony

(Forrás: turizmus.com)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Megvan a nyertes Rákóczi-mozdony”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés