850 új hímes tojással gazdagodott a 15 éves Míves Tojás Múzeum • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

850 új hímes tojással gazdagodott a 15 éves Míves Tojás Múzeum

Családok, Iskolák, Óvodák, készüljünk együtt Húsvétra!

h_mes_toj_sok_a_m_zeumbanA Míves Tojás Múzeum kialakult hagyományainak megfelelően, gazdag húsvéti program ajánlatával segíteni kívánja látogatói ünnepi felkészülését.

A programok március 29-én, Virágvasárnapon, a múzeum megnyitásának 15. évfordulóján ünnepi megemlékezéssel, kultúrműsorral (tárogatómuzsika, gyermekek népitánca) kezdődnek, majd 10-15 év közötti fiatalok részvételével Országos Ifjúsági Tojásfestő Verseny következik.

A Húsvéti Ünnepeket a Magyar Posta idén is bélyegkülönlegességekkel köszönti, melyek motívumait – a 2013. évi kibocsátás folytatásaként – az idén 15 éves Míves Tojás Múzeum anyagából választotta. Az új bélyegekkel a múzeum programjain is megismerkedhetnek a látogatók.

A húsvétkor hagyományos és sok háztartásban még ma is kedvelt tennivalók egyike a hímes tojások megfestése. Ezek elkészítéséhez a Nagyhét napjain Nagypéntekkel bezárólag (március 29. – április 3.) 10-18 óra között segítséget ad a Múzeum. A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében látogatóink asztalhoz ülhetnek és gyakorlott tojásírók segítségével, saját kezűleg készíthetik el az ünnepre, ajándékozásra szánt hímestojásokat. Ha ez mégsem sikerül ízlésüknek megfelelően, a Múzeum készletéből szebbnél szebbeket vásárolhatnak.

A Nagyhéten naponta lesznek tojásdíszítő bemutatók, a tojásírás, a tojáskarcolás folyamatát ismerhetik meg az érdeklődők. A fémrátétes, ún. patkolt tojások iránt is nagy a közönség érdeklődése. Virágvasárnaptól szerdáig tojáspatkoló bemutató is lesz a napi programban.

Húsvét héfőn a délelőtt ½ 10-kor  kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló”című műsorával a Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat. A leányok, legények után a Népiegyüttes Gyermektagozata, a helybéli óvodások, iskolások is porondra lépnek és locsolóverseket, népitáncokat adnak elő.

Az ünnepi program keretében kicsik és nagyok egyaránt ismerkedhetnek hagyományos locsolóversekkel, illetve a múzeum által készített, minden korosztály számára érdekes játékokkal. Mind a Memória Játék, mind a Hímestojás Négyzet szebbnél szebb hímestojásmintákkal ismerteti meg a játékosokat, a minták, a díszítmény színösszeállítása részleteinek megfigyelésére is ösztönözve.

Az ünnepi programnak része – természetesen – a múzeum gazdag és látványos gyűjteményének megtekintése is. A bemutatóterem meghitt, ünnepi hangulata, a díszített tojások szépségének látványa, harmóniája a művészi élmény közelebb segít Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

Ha Zengővárkonyban járunk, szakítsunk időt a település egyéb kiállításainak, parókiájának, tájházának, szelídgesztenyés erdejének megtekintésére is!

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is (igény szerint meghosszabított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

 

Hasznos tudnivalók:

e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com  tojas@museum.hu
honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu
facebook: www.facebook.com/mivestojasmuzeum
tel:  +36-72-466-605
fax: +36-72-566-012
nyitva tartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap: szerda (Nagyhét kivételével)

Csoportoknak előzetes telefonos bejelentkezés szükséges!

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “850 új hímes tojással gazdagodott a 15 éves Míves Tojás Múzeum”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés