A Pécsi Egyetemi Napokról jelentjük • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Pécsi Egyetemi Napokról jelentjük

PEN első nap – teltházas bulival nyitott

Véget ért az április és véget értek a hétköznapok. Hosszú hétvégét megnyitni vajmi jobban lehet, mint elindítani egy háromnapos fesztivált. A jól sikerült nulladik napi ÁKOS koncert után csütörtök délután kinyitotta kapuit a 2015-ös év PEN-je a Zsolnay Negyedben. Öt-hat óra felé már szállingóztak be az emberek, hiszen a nagyszínpadon az Anna & the Barbies zenekar hangolt. De mielőtt a koncerteké lett volna a főszerep, megérkeztek a diákrektor választáson induló jelöltek és a kampányukat segítő hallgatók hada. Egy-kettőre élettel telt meg a Negyed. Voltak agitálások, énekek, kortesbeszédek, hogy melyik egyetemi szaknak a jelöltje legyen szombaton megválasztva diákrektornak. Ezzel a PEN „nemhivatalosan” kinyitotta kapuit. Ugyanakkor, a hivatalos megnyitón dr. Páva Zsolt polgármester, dr. Bódis József rektor, Takács Gyula EHÖK elnök és Márta István a Zsolnay Negyed ügyvezetője mondott rövid köszöntőt és kívánt minden résztvevőnek kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást a PEN idei programsorozatához. Ez a ceremónia az egyetem vegyeskarának rövid énekével ért véget, amellyel felhívták a figyelmet a nyáron megrendezésre kerülő Europa Cantat eseményre.

Innentől pedig a koncertek sokaságáé lett a színtér mind az öt színpadon. Mivel párhuzamosan zajlottak a koncertek, alaposan meg kellett tervezni a „koncert-útvonalat”. Szokásos őrült koncerten nem okozott csalódást Pásztor Anna és zenekara, majd a Pirogránit udvarban a húrok közé csapott Ivan & the Parazol, akik a 70-es, 80-as évek rockzenéjének tiszta, jól megkomponált világát hozta el Pécsre. Visszatérve a nagyszínpadhoz, a 30Y kedvelt számait énekelhettük Beck Zoliékkal, majd szusszanásnyi lélegzetvétel után az Inkubátorházban a Rokoko Rosé pécsi lányzenekar koncertjébe is bele lehetett hallgatni. Mire ismét a nagyszínpadhoz ért a nézelődő, addigra már csaknem teltház – úgy 6500-7000 ember – nyüzsgött a Negyedben. Az este legnagyobb durranására mindenki izgatottan várt, és szerencsére nem kellett csalódni: a Punnany Massif igazi táncos-éneklős fergeteg-partyt varázsolt a valamikori Zsolnay család gyárnegyedébe. Minden koncert más és egyedi, ezt az örök igazságot alátámasztja, hogy a PM koncert közben egy bátor és mindenre eltökélt fiatalember kért egy percre egy mikrofont és ott több ezer ember előtt megkérte szíve választottja kezét. Őrjöngött a tömeg, amikor a lány a punnanys-fiúk gyűrűjében igent mondott. Ezután éjfélig énekeltek, rappeltek, zenéltek önfeledten a pécsi fiúk a tömeg legnagyobb örömére.

Május elseje első perceiben a Random Trip koncertjére lehetett besétálni az Inkubátorházba és hajnalig táncolni az E 78-ban fellépő DJ-k zenéjére. Elmondható, hogy nagy durranással indult az idei PEN és milyen jó, hogy még két napig várnak mindenkit a Zsolnay Negyedbe a szervezők.

 

PEN második nap – tovább dübörög a fesztivál

Majális napján számos programmal várták Pécsen a lakosságot sok helyszínen. A családi összejöveteleknek, grill-partyknak, közösségi ünnepléseknek se szeri se száma nem volt ezen a május elsején. Viszont a kissé szomorkás, esőre álló idő ellenére péntek délutánra ismét megtelt a Zsolnay Negyed a fesztiválozókkal. Péterfy Bori és a love band fújt indulót és riasztotta el az esőfelhőket. Bori emberi és nőies kisugárzása fergeteges bulit ígért és meg is kapta mindenki, aki együtt énekelt és táncolt a zenekarral. (Hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy la bamba…). Az E78-ban is dübörgött a buli, a Kelemen Kabátban együttes táncoltatta meg a közönséget és kérte, hogy „maradjatok gyerekek” (Nyári gyerekek a Balaton parton, a Dunakanyarban a keszegem hajtom…), szerencsére a fesztiválozók megfogadták a jó tanácsot, sőt ismét igazi tömegrendezvénnyé avanzsált a PEN. Óriási tömeg fogadta a több mint negyedszázados múltra tekintő Tankcsapdát. A kemény rock igazi képviselői felpörgették még jobban az amúgy sem szolid hangulatot. Kemény zúzás volt a nagyszínpadon, szinte pokoli hangulat uralkodott a nézőtéren is, hiszen mindenki befizetett a Mennyország touristba (Aki a pokolra kíván jutni, annak balra a második ajtó…). A kisebb színpadokon pécsi illetve baranyai együttesek kicsit csendesebben, kicsit visszafogottabban szórakoztatták az érdeklődőket, mígnem eljött az idő a fesztivál második napjának utolsó nagykoncertjeihez. Igazi dilemma elé állították a szervezők a nagyközönséget, ugyanis egy időben indult a pécsi kedvenc – Halott Pénz – koncertje, és a fenegyerekek – Soerii & Poolek – tombolós techno-őrülete. Mindkét csapat kitett magáért: Marsalkóék az éjszakába kiáltották a tömeggel, hogy „hello lányok”, míg az E78-ban „maximális extázis” uralkodott el a közönség soraiban! Mindkét banda megalapozta a hajnalig tartó rap, techno, disco hangulatot, hiszen a szabadtéri koncertek után hajnalig bulizhattak az egyetemisták a DJ-k zenéire. Igazán magasra tették a lécet a pénteki fellépők a PEN zárónapjának előadóinak. Folytatás szombaton!

 

PEN harmadik nap – Esőisten siratta a fesztivált

Borult, esőáztatta napra virradt a PEN 2015 szombaton. Nem sok jóval kecsegtetett az időjárás, úgy nézett ki, a fesztivál zárónapját elmossa az eső. De szerencsére, csak az Égiek siratták meg azt a tényt, hogy utolsó napjához érkezett a Pécsi Egyetemi Napok rendezvénysorozat. Kora délutánra felszakadozott a felhőzet és a Nap is kisütött, hogy meleg sugaraival felszárítsa az elázott Zsolnay Negyedet és mosolyt csaljon a fesztiválrendezők és fesztiválozók arcára. Egyre többen és többen merészkedtek ki a Negyedbe, hiszen az OFF-programok közül az Utcazenélés a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán és a rePublic-ban megtartott diákrektor választás nyílt vitáját már napsütésben és egyre melegebb időben lehetett megrendezni. Utolsó szakaszához érkezett a nemes versengés, amit az „AsPENix és a Gallok” csapata nyert meg, ők delegálhatták az idei diákrektort. Szerencsére minden program a meghirdetett helyszínen és időben meg lett tartva, így a Pirogránit Udvarban kora délután a Don Gatto hard-rock együttes zúzott egy hatalmasat, mielőtt a nagykoncertek elindultak volna. Ezen az erős zárónapon újból fel lett adva a közönségnek a lecke, melyik koncerten vegyen részt, melyik színpad előtt táncoljon, tapsoljon. Nyitásnak egy időben két pörgős zenekar csapott a húrok közé. A Wellhelo és az Irie Maffia táncoltatta a több ezres tömeget a két nagyszínpadon. Tapasztalható volt, hogy a fesztiválozók jó része ingázott a két helyszín között, így mindkettő fergeteges koncertből kapott élményt. A koncertválasztási dilemma és az ingázás az ezután következő koncertekre is igaz maradt. Egy időben koncertezett a Vad Fruttik zenekar, akik a jól ismert sajátos életszemléletüket Pécsre is elhozták, valamint a táncolni és pörögni vágyók nagy kedvence a PASO, akik a ska életvidám érzését adták át a hallgatóságnak minden egyes számukkal. Az éjszaka leszállt, és a csillagos ég és a (majdnem)telihold őrző tekintete mellett kezdett bele a zenélésbe a Brains nevű elektronikus koncertzenekar és a Magashegyi Underground együttes. Míg a nagyszínpadnál az igazán ütős drum and bass dallamokra tombolt a közönség, addig a Pirogránit Udvarban mágikus, misztikus utazásra vitte a hallgatóságot Bocskor Bíborka és zenekara. Éjfél után vagy a Random Trip mai formációjának produkciójára bulizhatott tovább a tömeg, vagy az E78-ban meghirdetett TESCO DISCO DJ-inek zenéjére mulathattak az idei PEN utolsó óráiban. A nagy várakozásnak megfelelően háromnapos nagyon színvonalas, minden igényt kielégítő egyetemi fesztiválnak adott otthont a Zsolnay Negyed. A fiatalság többsége hajnalhasadtára hagyta csak el a fesztivál helyszínét, mert ki akarta élvezni minden pillanatát az idei PEN-nek. Szép volt, jó volt, kár, hogy elmúlt. Reméljük, hogy a sikereknek köszönhetően jövőre is nagyon jó kis fesztivált szerveznek a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak, a Pécsen tanuló fiatalságnak és a fesztiválozni szerető lakosságnak.

 

Fotók: Komlós Attila
Facebook-oldalunkon további fényképek tekinthetők meg.

 

Megnyitó

Megnyitó

Anna & the Barbies

Anna & the Barbies

 

Ivan& the Parazol

Ivan& the Parazol

 

Rokokó Rosé

Rokokó Rosé

 

Fényfestés

Fényfestés

 

Punnany Massif

Punnany Massif

 

Punnany Massif - tombol a közönség

Punnany Massif – tombol a közönség

 

Péterfy Bori &  Love Band

Péterfy Bori & Love Band

Deer Fellaz

Deer Fellaz

 

Tankcsapda

Tankcsapda

 

Kelemen Kabátban

Kelemen Kabátban

 

Diary

Diary

 

Vad Fruttik

Vad Fruttik

 

Pannonia Allstars Ska Orchestra

Pannonia Allstars Ska Orchestra

 

Pixelplants

Pixelplants

Magashegyi Underground

Magashegyi Underground

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS