Jan Garbarek ismét Pécsett lép fel • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Jan Garbarek ismét Pécsett lép fel

Senki sem játszik úgy szaxofonon, mint Jan Garbarek. Megszólalása összetéveszthetetlen védjegyévé vált és hangzása már jó ideje a jazz általánosan értelmezett dimenzióján túlmutat. Számtalan lemezfelvétele, a világ legjelentősebb hangversenytermeiben adott koncertjei, sokévnyi együttműködése Keith Jarrettel, és példátlan közös munkája a Hilliard Ensemble-vel zenei határoktól és stílustól függetlenül tette népszerűvé az egyedülálló szaxofonistát.

Jan_GarbarekSzámára soha nem volt érdekes az, ami a kritikusoknak lényeges, hogy találó címkékkel a megfelelő zenei kategóriába sorolják az előadókat. Garbarek megkerüli ezt az igyekezetet. Művei egyaránt megtalálhatók a jazz-, a klasszikus- és pop-listákon is. A kultikus müncheni ECM korai éveitől kezdve Garbarek a kiadó egyik legsikeresebb képviselője.

Természetesen a zenét nem egyedül a hangzás határozza meg. Szerzeményeiben és improvizációiban Garbarek mestere a hihetetlenül dallamos zenének, ami egyenesen a lélekig hatol. Széles hangzásvilága a teljes nyugalomtól a kifejező extázisig terjed meghökkentő békességet sugározva, ami azonban az unalomnak egy pillanatig sem ad esélyt. Koncertjei organikus módon fejlődnek, széles teret engedve a növekvő feszültségnek. Ez a zene lélegzik és teret ad a lélegzésnek. Ez a zene egyszerre hangzik egyszerűnek és összetettnek. Ez a zene fennkölt és ritka, játékos és komoly, elmélyült és mód felett nyitott, inkább intenzív mintsem szentimentális.

Jelenlegi koncertkörútján Garbarekkel utazik a billentyűs Rainer Brüninghaus – akivel már több mint húsz éve zenélnek együtt –, a brazil származású Yuri Daniel basszusgitáros, és az ütőhangszerek világhíres mestere, az indiai Trilok Gurtu. A magasan képzett zenészek együtt garantálják, hogy a közös utazás varázslatos pillanatokkal teli rendkívüli koncertélményt nyújt.

A koncert időpontja: 2015. október 4., 19:00 óra.
Helyszín: Kodály Központ, Pécs


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS