Jubilál a Kodály Központ • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Jubilál a Kodály Központ

5 éve avatták fel az egyedülálló koncerttermet

Ünnepi évaddal, különleges koncertekkel, hazai és nemzetközi világsztárokkal, a központról szóló kötettel és egy akusztikai tudományos konferenciával készül a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kodály Központ ötödik születésnapjára. Az átadása óta eltelt időben közel ezer koncertet és több mint négyszázezer vendéget fogadó, egyedülálló akusztikájú koncerttermével és kimagasló értéket képviselő rezidens zenekarával, a Pannon Filharmonikusokkal a Kodály Központ nemcsak nemzetközi hírnévre tett szert, de mára a zenész szakma tényezőként kezeli a világban.

Fotó: www.kodalykozpont.hu

Fotó: www.kodalykozpont.hu

A koncert- és konferenciaközpont 2015 szeptemberében kezdte meg 2016 tavaszáig tartó ötödik évadát. Mára már evidencia, hogy a hazai zenész társadalom, valamint egyre szélesedő körben a nemzetközi szakmai világ is a legjobb európai hangversenytermek közé sorolja a pécsi Kodály Központot.

Rendkívüli adottságai hosszú távon minden szakértő szerint arra predesztinálják, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedő rangot vívjon ki magának. Amellett, hogy a pécsi és a régiós közönség egy világszínvonalú hangversenyteremben élvezheti a városban szervezett jelentős komoly- és könnyűzenei koncerteket, a dél-dunántúli régió első számú koncerthelyszíne vonzó programjaival fokozatosan országos és nemzetközi ismertségre tett szert.

A Kodály Központ elmúlt öt évének adatai kifejezetten imponálóak: 2010. december 2. és 2015. október 31. között közel ezer, pontosabban 945 zenei esemény és üzleti rendezvény zajlott a házban, 156 napon pedig konferencia. A látogatószámok is kiemelkedőek: egészen pontosan 407014 fő látogatott el a Kodály Központ valamely rendezvényére.

A Kodály Központ komolyzenei programjában évről évre visszatérő vendégek az ország és a nagyvilág legnevesebb szimfonikus zenekarai, karmesterei és hangszeres szólistái. Számos országos érdeklődésre is számot tartó könnyűzenei, jazz és világzenei előadó került az 5 év alatt a Kodály Központ színpadára – elég, ha csak olyan nevekre gondolunk, mint Al Di Meola, Richard Bona, Pat Metheny, Tommy Emmanuel, a Kronos Quartet, a Madredeus, a Balanescu Quartet, Eric Truffaz, Avishai Cohen, a Voca People vagy a Harlem Gospel Choir.

 

Minden ízében izgalmas ünnepi évad

Az idei, ünnepi évadban a régió és az ország zenebarát közönségét egyedi és különleges előadások, népszerű produkciók várják, hiszen a koncertkínálatot minden műfajban hazai és nemzetközi szinten jegyzett előadók fémjelzik. A produkciók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az előadó többet mutasson meg magából, mint amit egy „átlagos” koncerten hallani lehet tőle. Számos különlegesség, igazi zenei csemegék kerültek ezért az évad programjába, amelyből mind a populárisabb stílusokat kedvelő, mind pedig a jazzt vagy világzenét előnyben részesítő közönség is kedvére válogathat.

A Pannon Filharmonikusok a ház rezidens együtteseként a jubileumi évadot rendkívül gazdag zenei programmal ünnepli. A hangversenyek műsorát a műfaji sokszínűség mellett világszerte elismert művészek közreműködői jelenléte jellemzi. A barokk zene újbóli térhódítása Európa-szerte egyre jelentősebb. Nincs ez másként Pécsett sem: a PFZ januári koncertjén Händel, Bach és Marcello műveit Paul Goodwin, a régi zene specialistájaként is emlegetett brit karmester interpretálja. A koncerten a zenekar új csembalója is bemutatkozik.

A régi századforduló spanyol-francia zenei kapcsolatai állnak annak a hangversenynek a középpontjában, mely a fiesta és a siesta hangulatát egyaránt megidézi.  Az elegáns mozdulatairól elhíresült világhírű hegedista-karmester, Gilbert Varga spanyol szerzők műveit és olyan francia komponisták darabjait dirigálja majd, akik művészetében tapintható nyomot hagyott a spanyol kultúra iránti vonzalom. A koncert szólistája Boldoczki Gábor trombitaművész, az együttes évadának rezidens szólistája többször is színpadra lép. Trombitajátékát márciusban Haydn versenyművében hallgathatja meg a közönség. A Horizont című koncert két másik darabjában is fontos szerephez jutnak a rezesek, Bruckner VIII. szimfóniájában a méretes fúvóskart is magában foglaló hatalmas zenekart Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja majd. Egy másik fúvós hangszer, a fuvola is főszerephez jut a Pannon Filharmonikusok tavaszi programjában. Tímár Judit, a zenekar fuvolaművésze a 20. századi modernitás komponistáinak művein keresztül a hangszer legkülönfélébb arcaira mutat rá.

Paolo Paroni, a new york-i Metropolitan olasz karmestere által vezényelt művek közös nevezője nem egy adott hangszer, hanem a dirigens hazájának muzsikája, a PFZ áprilisi koncertjén ugyanis itáliai komponisták remekei kerülnek műsorra. A tartalmas évadhoz tartalmas évadzárás is dukál: június végén az Armel Opera Festival versenyprogramjában is résztvevő, vadonatúj Eötvös Péter-operát, a Senza Sanguét maga a komponista, a magyar zeneszerzés ikonikus alakja dirigálja.

A Filharmónia Magyarország szervezésében decemberben Skandinávia egyik legjelentősebb, Európa-szerte is ismert régizene együttese, a Norvég Barokk Zenekar a Purcell Kórussal közösen, Vashegyi György, a hazai régizene-játszás egyik vezető alakja vezényletével játszik a Kodály Központ színpadán. Januárban Hisako Kawamura japán zongorista a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel, a karmester: Kocsis Zoltán. Áprilisban a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje alkalmával brácsán közreműködik a világhírű Kim Kashkashian. Szintén áprilisban, ezúttal szólistaként hallhatjuk Kocsis Zoltánt, a MÁV Szimfonikus Zenekart ezen a koncerten Takács Nagy Gábor vezényli.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. meghívására a hazai sztárok közül még az idei évben lép fel a Quimby, Presser Gábor pedig Rúzsa Magdival ad novemberben közös koncertet. Gryllus Dániel és Gryllus Samu tíz zenésszel és hét énekessel, Weöres Sándor A teljesség felé című művére komponált zenéjének új hangszerelésével érkezik a Kodály Központba. Az Esszencia zenekar (Csík János, Dresch Mihály, Kacsó Hanga Borbála, Lakatos Róbert, Balogh Kálmán, Kunos Tamás és Bognár András) „Szárnyalás” című előadásán a népzene, jazz és klasszikus zene elegyét varázsolják örömzenévé. Az év végén a Kiscsillag és vendégei, januárban pedig a jövőre 45 éves Generál Együttes várják akusztikus koncertekkel a hallgatókat. Márciusban Zorán, koncertturnéja előtt, Pécsett mutatja be különleges unplugged műsorát, májusban pedig Koncz Zsuzsa lép fel a Kodály Központban.

A Jan Garbarek Group és Trilok Gurtu októberi koncertjével kezdődött meg a külföldi sztárok jövő nyárig tartó zenei fellépés-sorozata, és nemsokára a japán jazz-fenomén zongoravirtuóz Hiromi áll majd színpadra Simon Phillipsszel és Anthony Jacksonnal. Első alkalommal jön létre nagyszabású produkciós együttműködés a ZSÖK és a PFZ között: a legendás Jethro Tull zenekar fuvolistája és énekese, Ian Anderson a Pannon Filharmonikusokkal ad közös koncertet a Jethro Tull számainak nagyzenekari átdolgozásaival. Májusban Michel Camilo Grammy-díjas, kétszeres Latin Grammy- és Emmy-díjas zongorista, a szintén Latin Grammy-díjas Tomatitóval, a ma élő egyik legnagyobb flamencogitárossal közösen ad duókoncertet.

 

Könyv készül a kerek évforduló alkalmából

A Kodály Központ jubileumára decemberben egy kötet is megjelenik a ZSÖK NKft. gondozásában. A könyvben a Bublik Róbert, Cseri László, Kalmár Lajos, Kismányoky Károly, Körtvélyesi László és Tóth László által készített fotók olyan arcát is megmutatják a Kodály Központnak, amely a nagyközönség számára újdonságként hathat, de ezen kívül felidézik az építés, illetve a megnyitás óta eltelt öt év legemlékezetesebb pillanatait. A Cseri László által szerkesztett kötetben a szerkesztőn túl Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Kovács Attila zenekritikus és Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország kommunikációs igazgatója is jegyez egy-egy fejezetet. A grafikai terv Sándor Zsolt munkája.

 

Ünnepi tudományos konferencia a Kodály Központban

A meghívó a képre kattintva letölthető nagy méretben

November 27-én egy kivételes ünnepi tudományos ülést szervez az Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület (OPAKFI), a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Pannon Filharmonikusok. Az „5 éves a pécsi Kodály Központ” című találkozón neves hazai és nemzetközi akusztikai szakemberek vesznek részt és tartanak előadást. Sok olyan szakember, akik egykor aktívan részt vettek a tervezésben és kivitelezésben.

Mint azt Borsiné Arató Éva, a Kodály Központ egyik teremakusztikai tervezője, a tudományos ülés főszervezője elmondta: „a Kodály Központ megnyitása óriási mérföldkövet jelentett a pécsi zenei, kulturális életben és a magyar zenei életben egyaránt. Ennek a beruházásnak a végigvitele óriási műszaki teljesítmény volt a tervező és a kivitelező gárdától, de nagy teljesítmény Pécs városa részéről is”.

A sajtónyilvános konferencián felszólalnak a Kodály Központ létrehozásában részt vett tervezők, kivitelezők, belsőépítészek, az épület-, terem- és elektroakusztikusok. A találkozón felszólal Anders Christian Gade dán akusztikus, aki kiemelkedő szakértelemmel és erőbedobással vállalt részt a Kodály Központ akusztikai tervezésében.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS