Tabuk nélkül, korhatárral! • Hetedhéthatár

Színház

Tabuk nélkül, korhatárral!

Bozsik Yvette hattyúi elátkozott, alakváltó asszonyok…

2015. november 27-én mutatta be a Pécsi Balett Csajkovszkij klasszikusát, A hattyúk tavát a Pécsi Nemzeti Színházban. A koreográfus Bozsik Yvette Kossuth-díjas Érdemes művész. A hattyúk tava újragondolt változatában az alapvető emberi érzelmek, a 21. század emberének önpusztító életmódja és a szabadság, tisztaság iránti vágya jelenik meg Bozsik Yvette különleges látványvilága és expresszív táncnyelve segítségével.

Hattyuk_tava_plakatBozsik Yvette és a Pécsi Balett között több találkozási pont is van. A táncszcénában való szinte forradalmi megjelenés, a folyamatos megújulás igénye, az egészen egyéni, sajátos mozgásnyelv, az emberközpontú gondolkodásmód és a hagyománytisztelet azok a sarkalatos pontok, melyek mentén egymásra találhat koreográfus és társulat. A művész koreográfusi pályáján mindig meghatározó volt az útkeresés, az expresszív táncszínházi kifejezésmód, az „esztétikus” táncon túllépő narratíva. Bozsik Yvette gondolatai az előadásról: „A hattyúk a kultúrában, különböző népek mítoszaiban, legendáiban, népmeséiben, irodalmában számtalanszor előfordulnak, köréjük gazdag szimbólumrendszer épült, leggyakrabban a szabadságot, a szerelmet és a hűséget jelképezik. A nagy klasszikus mostani, újragondolt változata a mához, a mai emberhez szól. A régi orosz népmesén alapuló történet bemutatása mellett ebben a feldolgozásban egy ökológiai dráma is megjelenik, melyben a környezet rombolása központi téma. A hattyúk az emberek fölé emelkedve látják a civilizáció és a környezet pusztulását. Ugyanakkor elátkozott alakváltó asszonyok, akiknek nappal hattyúként, éjjel nőként kell élniük. A jó és a rossz harcában a darab nem foglal állást, hiszen ezek a tulajdonságok magukban a szereplőkben viaskodnak egymással. Egyszerre jelenik meg a szabadság, tisztaság iránti vágy, és annak reménytelensége, elérhetetlensége is.”

A látványos díszlet Khell Zsolt, a jelmez Juristovszky Sosa munkája; a főbb szerepekben Szabó Márton, Tuboly Szilárd, Ujvári Katalin, Vincze Brigitta, Uhrik Dóra, Lovas Pál, Kerekes Soma Lőrinc látható.

A premiert követő fogadáson került sor a Pécsi Balett Társulati Díjának átadására. A díjat hagyományosan a táncművészek titkos szavazással ítélik oda kollégájuknak az előző évadban nyújtott teljesítményért; az elismerést idén Ujvári Katalin vehette át Vincze Balázstól, a Pécsi Balett igazgatójától. A társulat és a premierközönség vastapssal ünnepelte a díjazottat.

Az alább megtekinthető felvételeket az előadás szerdai próbáján Komlós Attila készítette. Az összes kép ide kattintva tekinthető meg.

 

Hattyuk_tava_01
Hattyuk_tava_02Hattyuk_tava_03Hattyuk_tava_04Hattyuk_tava_05Hattyuk_tava_06Hattyuk_tava_07Hattyuk_tava_08Hattyuk_tava_09Hattyuk_tava_10Hattyuk_tava_11Hattyuk_tava_12Hattyuk_tava_13Hattyuk_tava_14Hattyuk_tava_15Hattyuk_tava_16


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS