Öt éves a pécsi Kodály Központ • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Öt éves a pécsi Kodály Központ

Ünnepi időszakát éli ezekben a napokban a Kodály Központ, hiszen idén öt éve, pontosan 2010. december 16-án történt a város azóta emblematikussá vált intézményének megnyitó ünnepsége. 2015. december 16-án változatos délutáni programokkal és esti gálakoncerttel ünneplik az intézmény ötödik születésnapját.

A 20.00 órakor kezdődő, hármas koprodukcióban rendezett esti gálakoncert műsora a ház névadója után elsősorban Kodály Zoltán munkásságát idézi meg.

Kodaly_KozpontEzen a hangversenyen lép első ízben nagyközönség elé a Pannon Filharmonikusok frissen alakult Fesztiválkórusa. Az EMMI kulturális államtitkárságának támogatásával létrejött együttes a hangversenyt nyitó, Molnár Anna című Kodály-szerzeménnyel mutatkozik be Dobos László művészeti vezető dirigálása mellett. Márta István Tér-idő című, vegyeskarra, énekes és hangszeres szólistákra komponált művét Vass András művészeti vezető irányításával adja elő az októberben alakult, rendkívüli lendülettel dolgozó Fesztiválkórus. Márta István művének pécsi előadásban fontos szerepet játszik Cseri László „fotófestmény” montázsa is, amely – mintegy „vizuális szólamként” – különleges módon, egyedi technikával dolgozza fel az épület architektúráját, látványvilágát.

A hangversenyen az új társulat mellett a Pannon Filharmonikusok koncertmestere is új arcát mutatja, Bánfalvi Zoltán, az év zenekari muzsikusának választott hegedűművészt újra zeneszerzői oldaláról ismerheti meg az ünnepi publikum, a jubileumi gálakoncerten Divertimento című zeneművének I. és II. tételét játssza majd a zenekar Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével, aki egy lélegzetvétellel később muzsikusi oldalát is megmutatja, ugyanis Kodály Zoltán hegedűre és gordonkára írt Duójában maga is hangszert ragad. Az alkalmi csellista-dirigens partnere Baráti Kristóf, a Kodály Központ 2015-ös rezidens művésze lesz.

A Pannon Filharmonikusok mint a ház rezidens zenekara azzal a Kodály-kompozícióval zárja az ünnepi hangversenyt, amellyel napra pontosan 5 évvel ezelőtt útjára indította az épület zenei életét, vagyis már-már ikonikus művé avatja Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című, himnikus szerzeményét, melyben a pécsi születésű tenor, Horváth István, és hazánk vezető kórusa, a Nemzeti Énekkar lesz a társulat partnere.

Információ a jubileumi nap eseményeiről ide kattintva érhető el.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS