A máriakéméndi angyalszobrok megmentéséért • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A máriakéméndi angyalszobrok megmentéséért

 Segítséget kérünk a máriakéméndi pirogránit angyalszobrok megmentéséhez

angyalsz-1angyal-sz-2A Mecsek Egyesület az elmúlt években számtalan értéket mentett meg a végső pusztulástól. Felújították Máriakéménd összes kőkeresztjét, szobrát és a 200 éves ledőlt képoszlopot is, mely a falu fölé emelkedő meredek domb tetején áll. Kitisztították a 700 éves Török-vár romjait a Vár-hegyen, melyhez 270 lépcső vezet fel. Mivel ez a leghosszabb falépcsősor a megyében, ezzel be is kerültek a Baranyai legek könyvébe. Új turistautakat létesítettek, melyen évente több ezer ember halad végig, csodálva a páratlan panorámával rendelkező természeti környezetet.

A máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplom előtt, az ahhoz felvezető lépcső két oldalán állnak a kb. 2,5 méter magas pirogránit angyalszobrok, melyek az 1890-es években készültek a Zsolnay Gyárban. A két honalapítás-kori magyaros öltözetű, varkocsos, angyalszobor a hit és szeretet szimbólumát fejezi ki. Csak három helyen láthatók ilyen angyalszobrok az országban: Máriakéménden kettő, Kishajmáson a kálváriánál három és Budapesten a kőbányai Szent László templomnál öt. A szecesszió kedvelte géniuszok heroikusságát előlegezik meg, magyaros jelleggel, erővel. Plasztikája eltér a korabeli épületszobrok akadémikus sablonjaitól.

A máriakéméndi angyalszobrok szárnyai sajnos már korábban letörtek és néhány darab hiányzik is belőle. Évekkel ezelőtt a pécsi egyházmegye tervet készíttetett a szobrok felújítására és pályázatot adott be a NKA-hoz. Sajnos a pályázat akkor nem járt sikerrel. Ezért a Mecsek Egyesület körbejárta a témát, és mivel más lehetőség nem kínálkozott, úgy döntöttek a helyiekkel, hogy adományokból restauráltatják a szobrokat, hogy azok megmaradjanak az utókor számára. Amennyiben elkészül a felújításuk, a két igen értékes alkotás Magyarország értéktárát gazdagíthatja ismét. Annyi értéket elvesztettünk már, hiszünk az összefogás erejében, és, hogy ez a két híres szobor még megmenthető. Körülbelül 4 millió forintba kerülne a felújítás.

biki-001 A borítólapAdományokat a máriakéméndi székhelyű

Környezetvédelmi és Közösségi Értékadó Egyesület

50100026-12002762 számlaszámára várunk

„angyalszobrok” közleménnyel.

Van lehetőség az idén megjelent Máriakéménd története című könyvvel is támogatni a felújítást. A 177 fotót tartalmazó könyv ez esetben 3000 forintért megvásárolható Pécsett Biki Endre Gábornál (tel.: 06-30-452-4579, e-mail: bienga38@gmail.com), melyből 1200 Ft-ot a szobor felújításának gyűjtési alapjához ajánlunk fel.

Biki Endre Gábor

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS