Öt díjat szavaztak meg a MÚOSZ filmkritikusai a Saul fiának • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Öt díjat szavaztak meg a MÚOSZ filmkritikusai a Saul fiának

A 2016 január 29-én díjátadón a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában Tarr Bélától, a leköszönő alkotói nemzedék nagymesterétől vehette át a B. Nagy László nagydíjat Nemes Jeles László rendező, a feltörekvő új filmes generáció legsikeresebb, friss Golden Globe-díjas és Oscar-jelölt képviselője.

Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a 2015-ben elért magyar film sikerek hatására az ő újságíró iskolájában és a MÚOSZ újságíró tanfolyamán egyaránt beindul az idén a filmkritikus szak.

Nemes Jeles László és Szarvas István

Nemes Jeles László és Szarvas István

A világszerte nagy elismerést kivívott Oscar-díjra jelölt Saul fia című film lett a múlt év hazai filmjei közül az abszolút győztes a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának szavazatai alapján. Az ezúttal 54. alkalommal megrendezett díjátadón szimbolikus gesztussal Tarr Béla, a rendezéstől már önként visszavonult, de a magyar film élő legendájának számító nemzetközi hírű mestere adta át a kritikusok B. Nagy László nagydíját a fiatal magyar rendezőnemzedék ma nemzetközileg ünnepelt képviselőjének, a friss Oscar-jelölt elsőfilmes Nemes Jeles Lászlónak.

A Saul fia elismerő hazai kritikai fogadtatását visszanézve nem volt kétséges a döntés és nem csak a nagydíjat szavazták meg a Saul fia című filmnek, a legjobb rendező díja is Nemes Jeles Lászlót illette. A Saul fiában nyújtott teljesítményéért Röhrig Géza lett a legjobb férfi főszereplő, Erdély Mátyás a legjobb operatőr és Zányi Tamás a legjobb hangmérnök. A kritikusok ezzel a döntéssel is kinyilvánították, hogy a kivételes, képi ábrázolást megújító filmes csúcsteljesítmény egy egész alkotói közösség összehangolt munkáját dicséri. Mint ismert, a Saul fia a francia César-díjra is jelölt lett idegen nyelvű kategóriában.

Az Oscar-jelölt Saul fia mellett egy másik első film is kiugrónak bizonyult nem csak külföldi fesztiválszerepléseit tekintve, hanem a hazai mozikban az úgymond közönségfilmeket is megszégyenítő nézőszámmal (több mint 126 ezer eladott jegy): a Liza, a rókatündér című filmért Ujj Mészáros Károly kapta meg a legjobb első film díját a kritikusoktól. A frissen induló rendezői nemzedék ígéretes lendületét jelzi, hogy ugyancsak első film lett az év Különdíjasa: a Szerdai gyerek című munkájáért Horváth Lili vette át. A legjobb forgatókönyvért Fekete Ibolyáé lett az elismerés Anyám és más futóbolondok a családból című filmjéért, és az ebben nyújtott teljesítményéért Básti Juli női főszereplőként, Gáspár Tibor férfi epizódszereplőként kapta meg a kritikusok díját. Börcsök Enikő a Szerdai gyerek epizódszerepéért vette át a legjobbnak járó elismerést. A játékfilmeken kívül a kritikusok megszavazták a legjobb dokumentumfilm, a legjobb kisjátékfilm és a legjobb animációs film díjára érdemes műveket is. A dokuműfajban Meggyes Krisztina Azok című alkotása, a kisfilmek közül Szilágyi Fanni rendezésében a Kamaszkor vége, míg animációban Andrasev Nadja A nyalintás nesze kapta meg a kritikusok díját.

A hagyományosan ilyenkor odaítélt életműdíjat idén Hildebrand István vette át a filmkritikusok szavazatai alapján.

A Simó Sándor Alapítvány Díját szintén ez alkalommal adták át, nyertese Kovács István lett, aki a Betonzaj című alkotásáért érdemelte ki az elismerést.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS