A csillagokban alszom • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A csillagokban alszom

Többéves készülődés előzte meg T. Horváth József napokban megjelent CD-jét, amelynek anyagát Weöres Sándor, a 20. századi magyar irodalom költő zsenijének műveiből válogatta, és zenésítette meg a szerző. A korábban Pécsett, jelenleg Sopronban élő T. Horváth József tizennégy évig a Szélkiáltó együttes tagja volt, 1995 óta több önálló kazettája, CD-je jelent meg, melyek közül a Kaland című gyermekverseket tartalmazó kazetta New Yorkban egy nemzetközi minősítésen kategóriájában harmadik helyezést ért el.

A most kiadott közel hatvanperces lemez nemcsak azért kínál tartalmas hallgatnivalót, mert a 22 igényesen megzenésített és hangszerelt versen kívül a korongon helyet kapott 16 költemény, írás is (ez utóbbiakat Kulka János színművész adja elő, Solténszky Tibor prózai rendezésében), hanem, mert a gondos szerkesztésnek köszönhetően zenehallgatás közben egy életrajzi tükör tárul a hallgató elé, új megvilágításba helyezve korunk irodalmának e kiemelkedő alakját.

A lírai hangú gyermekkori visszaemlékezések, többek között az Emlék, Rövid dal, és a CD egyik gyöngyszeme az Altatódal Szvorák Kati tiszta, csengő hangú előadásában, a megrázó erejű rövid írás: a Madarat lőttem, mind a gyermekkor hangulatát idézik a felnőttkorban is lidércként kísértő emlékekkel együtt. Majd a „rendkívüli műveltségű, mégis elsősorban gyermeki lény” költő – így jellemezték barátai, ismerősei – a kamaszkort, a szerelmet, az ifjúvá válást, a házasságot megidéző versei következnek. És miközben eljutunk a felnőtt-, majd az öregkorig, betekinthetünk a vers készítésének különleges lelkiállapotaiba, útmutatást kapunk az értő versolvasáshoz. A lírai hangú versek, az értelmetlen szavak hangszín-asszociációja, a vidám, a játékos, és szürrealista kompozíciók, a filozofikus tartalmú versek, mint például Az égsapkájú ember után a CD befejező része a számvetés, az élettől búcsúzó költő merengése, visszatekintése.

A 20. századi magyar irodalom legradikálisabb költőegyénisége a jövő év júniusában lenne 90 éves. A csillagokban alszom CD méltó megemlékezés Weöres Sándor születésének 90 éves jubileuma alkalmából, erre garancia a három előadó: Kulka János, Szvorák Kati, és T. Horváth József, a zenei rendező: Péterdi Péter, és a közreműködők: Gallai Péter, Köves Miklós, Virágh Tibor és Schneider Szilveszter. A CD megjelenését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Rádió Pécsi Stúdiója és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS