Tompa Mihály ébresztése regékkel, virágokkal • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tompa Mihály ébresztése regékkel, virágokkal

ViragregekKöltészet és képzőművészet harmonikus találkozása, felüdülés a léleknek, az a ritka különlegességnek számító rendkívül reprezentatív könyv, melynek bemutatására az elmúlt év végén került sor Mohácson a Városi Könyvtárban.

 

Tompa Mihály

Tompa Mihály

Tompa Mihály Virágregék költeménysorozata Repity Aranka akvarell képeivel illusztrálva jelent meg a Gömöri múlt és jelen sorozat ötödik könyveként a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület kiadásában a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A nagyon igényes nyomdai és kötészeti munkákat a debreceni Kapitális Kft. végezte. Sorozatszerkesztő Zsuponyóné Ujváry Mária, a szerkesztő Imolay dr. Lenkey István, aki az összekötő kapocs Mohács és „Gömörország” között. Az ismert művészettörténész, író, könyvtáros, bibliográfus, tipográfus, egyben a Hetedhéthatár közösségének tagja, ugyanis Gömörből származik, viszont életének nagyobb részét házassága révén ide kerülvén Baranyában, ezen belül is Mohácson éli. Itt kapcsolódott be szinte azonnal a helyi és megyei kulturális-művészeti életbe. Ám ezzel párhuzamosan folyamatosan sokrétű kapcsolatot ápol szülőföldjével és jó pár éve belefogott életművének talán legfontosabb vállalkozásába, a teljes Tompa Mihály bibliográfia elkészítésébe. Ezen nagy munka közben kedves költőjének, korában egyik legismertebb és legnépszerűbb versfüzérének, a Virágregéknek újra illusztrált kiadásának gondozására is vállalkozott. Ebben a mohácsi képzőművész Kiriminé Repity Aranka volt segítségére, aki dr. Lenkey István biztatására megfestette a regékben szereplő virágok több mint felét. Ezzel egyébként meghaladva a mintegy száz évvel korábban Magyarkuti Béla rajzaival kiadott könyv illusztrációinak számát. Az akvarellek 2014-ben készültek és a mohácsi Városi Könyvtárban nagy sikerű kamara kiállításon kerültek először bemutatásra.

Hajnalka

Hajnalka

A kötet előszavát Zsuponyóné Ujváry Mária, a bevezető tanulmányt Sándorné Gyurcsik Erika és Imolay Lenkey István írta, melyhez részletes és nagyon alapos jegyzetet mellékeltek a szerzők, páratlan bibliográfiai tartalommal. A 120 oldalas könyvben 38 színes oldalon láthatók Repity Aranka akvarelljei, melyeken mintegy félszáz virágot, illetve növényt ábrázol – teljes mértékben egyetértve idézem a könyvből – „páratlan finomsággal, pontossággal, a természet és a valóság tiszteletben tartásával”.

Az előszóból a könyv keletkezésének történetét ismerhetjük meg, a bevezető írásban pedig Tompa Mihályról, illetve konkrétan a Virágregékről olvashatunk. Ezt követően váltakozva olvashatók, illetve láthatók maguk a költemények az Előhanggal együtt szám szerint 35, illetve Repity Aranka akvarell táblái. A versek és az illusztrációk tökéletes harmóniában léteznek a kötetben egymás mellett, a remek szerkesztés jóvoltából egymással szoros kohézióban.

Repity Aranka

Repity Aranka

Ahogy a bevezető tanulmányhoz fűzött jegyzetek, úgy a Virágregék virágaihoz írottak is páratlanul értékesek, érdekesek, a közismert mai és régi kevésbé tudott virág elnevezések, a latin nevek, kiegészítve a versek és képek keltette hangulatot, igazán érdekfeszítő olvasmányt jelentenek. A virágnevek vastagon szedve, a tudományos latin megnevezés dőlt betűs, míg zárójelben a népi, tájegységi megnevezés olvasható. Mindez a versek és képek után a 113. oldalon található.

A kötet tartalmi befejezéseként a 115. oldalon olvashatunk Repity Arankáról, regénybe illő életútjáról, művészi pályájáról, s láthatjuk az alkotó önarcképét is, stílszerűen akvarellben. A könyv a tartalomjegyzékkel és a megjelenést támogatók felsorolásával zárul. Utóbbi tekintélyes lista, tiszteletreméltó, hogy ily sokan segítették e gyönyörű könyv megvalósulását magánszemélyek, intézmények és vállalkozások.

A kötetet jó szívvel ajánlom az igényes olvasók és könyvgyűjtők figyelmébe.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS