Harmadik alkalommal adott otthont a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlésének Szombathely • Hetedhéthatár

Sport

Harmadik alkalommal adott otthont a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlésének Szombathely

1998 és 2002 után 14 év elteltével adott otthont a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) 66.Vándorgyűlésének Szombathely.

A MOA Szombathely városával és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesülettel közösen szervezte a hétvégi tanácskozást, melyen olimpiai bajnok, olimpiai érmes sportolók is aktívan megjelentek. Így megpillanthattuk a kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó Dr. Ságiné Rejtő Ildikót, a Nemzet Sportolóját, bajnoktársnőit Sákovicsné Dömölky Lidiát, Dr. Tóthné Juhász Katalint, az öttusa olimpiai bajnok Fábián Lászlót, a MOB sportigazgatóját, az ezüstérmes kézilabdázót, Farkas Ágnest, a tőrvívó Bóbis Ildikót, valamint a kenus bronzérmes Mohácsi Ferencet is.

Ez alkalommal, folytatva a korábbi hagyományt, Maria Mracnova volt magasugró olimpikon vezetésével egy 13 fős szlovák delegáció is megtisztelte az eseményt.

Fábián László öttusa olimpiai bajnok Mohácsi Ferenc kenus bronzérmes Bóbis Ildikó tőrvívó ezüstérmes Dr. Ságiné Rejtő Ildikó tőrvívó aranyérmes Sákovicsné Rejtő Ildikó aranyérmes A mikrofonnál dr Jakabháziné Mező Mária

Fábián László öttusa olimpiai bajnok, Mohácsi Ferenc kenus bronzérme,s Bóbis Ildikó tőrvívó ezüstérmes, Dr. Ságiné Rejtő Ildikó tőrvívó aranyérmes, Sákovicsné Rejtő Ildikó aranyérmes
A mikrofonnál Dr. Jakabháziné Mező Mária

Az Olimpiai Himnusz után egyperces néma felállással adóztak Szarka Zoltán olimpiai bajnok emléke előtt, majd Puskás Tivadar polgármester mondott köszöntőt. A megyeszékhely első embere, a MOB tagja arról beszélt, hogy Szombathelyen nagyon fontos az olimpiai eszme, itt megbecsülik a sportot és a sportolókat.

Ezt követően a kétezer éves Szombathely történelméről, Szent Márton szellemiségéről, a szociális segítésről is szólt, majd név szerint is felsorolta a legnevesebb szombathelyi olimpikonokat, így Tóth Géza, Márkus Erzsébet, Antalovits Ferenc, Rehus Uzor György, Krutzler Ferenc, Vida József, Szitás Imre, Németh Zsolt, Gécsek Tibor, Dívós Katalin, Annus Adrián, Kálovits Anikó, Pars Krisztián, Lorentz Péter paralimpikon, Hegedűs Csaba, Hatos Gábor, Veréb István, Kajdi János, Novák Dezső, Szarka Zoltán, Tóth Kálmán, Komatits József, Rajczi Imre, Földes Éva, Nagy testvérek neveit, majd a város négy olimpikon sportoló díszpolgárát is megnevezte.

A jövőről szólva a Haladás Sportkomplexumot és az AVUS vízilabda csapatának új medencéjét, valamint a Dobó SE új pályáját is megemlítette.

Ezt követően 6 perces videó összeállítást tekinthettek meg Szombathely városáról

Ezután Dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkára átadta a díszoklevelet a város polgármesterének, majd megnyitó beszédében arról beszélt, hogy hatvanhat alkalom, hatvanhat helyszín, hatvanhat város vagy kisebb település, amelyet megmozgatott a MOA az olimpiai ötkarika jegyében. A MOA főtitkára ezután kiszólította a jelenlévő olimpiai bajnokokat és érmeseket, közöttük Farkas Ágnes olimpiai ezüstérmes kézilabdázót is, a Vas megyei Kézilabda Szövetség elnökét, majd Németh Nyiba Sándor olimpikon birkózó saját versét szavalta el.

A vándorgyűlés megemlékezéssel folytatódott. Győr Béla, a MOB hagyományőrző bizottságának tagja a legutóbbi vándorgyűlés óta elhunyt olimpikonjainkra emlékezett. Elhangzott, hogy Ozsváth András (sakk), Buzás Károly (birkózó), dr. Fenyvesi Csaba (vívó), Várhidi Pál (labdarúgó), Kertész József (jégkorongozó), Bánhegyi László (kosárlabdázó), Killik László (kosárlabda mesteredző), dr. Dóka József (sportorvos). dr. Holvay Endre (röplabdázó), Kuszbel Ferenc (MOB tag), dr. Gottesmann Péter (olimpiakutató), Ordina Tibor (atléta), Kaposvári Zsolt (kardvívó), Szarka Zoltán (labdarúgó). Paragi Ferenc (atléta) és Ferjáncz Attila (raliversenyző) is az elmúlt fél évben hunyt el.

A megemlékezést követően Fábián László, a MOB sportigazgatója, az olimpiai csapat vezetője adott kimerítő tájékoztatást a magyar csapat Riói olimpiára való felkészüléséről. Szólt a jelenleg megszerzett és a lehetséges kvótákról, a szálláshelyről a sportlétesítményekről, a brazil közbiztonságról. Az olimpiai bajnok sportigazgató elmondta, hogy Rióban augusztus 5-21 között olimpiai, szeptember 7-18 között pedig paralimpiai játékok lesznek. A harmincegyedik játékokra készülünk, oda, ahol, amely földrészen még nem volt olimpia. Az augusztus 5-21-ig tartó sporteseményre tiszta versenyzést hirdetett meg a MOB. A magyar csapat teljes létszáma kb. 250 fő lesz – tette hozzá Fábián László.

A modern olimpizmus előzményei Magyarországon címet viselte dr. Szabó Lajos, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, MOA Tanács tagjának előadása. Ez számomra megdöbbentő és érdekes információkat tartalmazott. Elmondta, hogy Magyarországon az első olimpiai témájú utalások már Mátyás király idejében fellelhetőek. Később többek között Berzsenyi Dániel verseiben is találhatunk utalásokat az ókori olimpiára utaló sorokra – hangzott el.

Ezt követően a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület tevékenységéről Horváth Vilmos elnök, MOA Tanács tagja, MOB-tag adott ismertetőt. Beszélt a gazdag programjukról és a hagyományőrzést célzó életükről is.

A vándorgyűlésen a Vas megyei kötődésű női olimpikonok – címmel tartott előadást dr. Hollerné Mecséri Annamária, a Savaria Múzeum történésze, majd Gál László, a Halmay Zoltán OHE alelnöke két vasi olimpikonnal, Farkas Ágnessel és Németh Nyiba Sándorral folytatott beszélgetést, akik megmutatták ,hogy nemcsak a sportban hanem a kommunikációban is kiválóak. Ezután a Magyar Olimpiai Akadémia elismerései, a Tiszteleti érmék átadása következett.

Fericsán Kálmán, aki a Csanádi Baráti Társaság tagja, az Újpesti Önkormányzat nevében bejelentette, hogy a 67 MOA vándorgyűlésnek Újpest önkormányzata ad otthont.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS