Bor, Mámor, Pécs – 2016 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bor, Mámor, Pécs – 2016

Idén is megrendezésre kerül a Bor, Mámor, Pécs Fesztivál. Az idei fesztivál különlegessége, hogy déli szomszédaink gazdag gasztronómiai kínálatának legjava is megjelenik a kínálatban.
Mindezt igényes könnyű- és világzenei koncertek teszik még színesebbé. A gasztronómiai program kiegészül a hagyományos Fűszerünneppel, és a minden eddiginél extrémebb Extrém Grill Bajnoksággal!

 

Bor_Mamor_Pecs

Program:

május 4. 10.00
Fűszerünnep – megnyitó és növényültetés
Megnyitja Páva Zsolt Pécs M. J. V. polgármestere

május 4. 18.00
Canarro
A Canarro zenekar első formájában egy harmonika-hegedű duóként jött létre 2002-ben, jelenlegi repertoárjuk számos stílussal gazdagodott azóta a hozzájuk csatlakozó zenészeknek köszönhetően.
A zenekar megannyi zenei világban mozog könnyedén, a django swing, a flamenco, és a magyar népzene vagy épp a magyar szalonzene sem ismeretlen a Canarro számára.
A zenekar különböző felállásaiban számos magyar fesztivál résztvevője volt már, zenéjük állandó hangja a fővárosi zenei életnek.

május 4. 20.30
Rendhagyó prímástalálkozó
„A Rendhagyó Prímástalálkozó nem más, mint a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek szupercsapata, a kapcsolódási pont pedig a magyar zenei hagyományok iránti mély tisztelet.” (Simon Broughton, Songlines Magazine)
A Rendhagyó Prímástalálkozóban a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene. A zenekar különlegessége, hogy mindenki prímás, ugyanakkor mindenki egyedi, különleges, a zenekar közösen pedig megbonthatatlan egységet képvisel a színpadon.
Tagok: Pál István Szalonna, Vizeli Balázs, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Both Miklós, Doór Róbert, Mester László, Lakatos Róbert, Herczku Ágnes, Korpás Éva

május 5. 18.00
Taraf De Akácfa
A Taraf de Akácfa egy Budapesti székhelyű zenekar, melynek tagjai olyan fiatal, külföldi zenészek, akik Magyarországon találkoztak. Játékuk egyedi értelmezése a román, erdélyi és balkáni népzenének.
Az elmúlt években lehetőségük nyílt ellátogatni az általuk kedvelt és játszott népzene származási helyeire, ahol olyan kiváló zenészektől tanulhattak, mint a Taraf de Haïdouks tagjai és Marcel Ramba.
Hallhatunk tőlük érdekes lüktetésű bolgár és macedón melódiákat, izgalmas román és erdélyi dallamokat is. Repertoárjuk kiválóan alkalmas egy egész este áttáncolására, őket hallgatva mindenkinek kedve támad mulatni.

május 5. 20.30
Cimbaliband
„A népzene tehát a természet tüneménye” – mondta Bartók, és ez az állítás a mai világban is megállja a helyét, vallják a Cimbaliband tagjai. Zenéjükben a modern kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi „multikulti” zenekar.
Szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros, mindez egy sejtelmes női énekhanggal, és egy jazzdobossal megfűszerezve. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a „cimbalom Chuck Berry-je” ként! A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet-európai cimbalom Rock`n`Roll!

május 6. 15.00
Pécs Város Bora választás
Pécsi Galéria (Széchenyi tér)
A látogatók megkóstolhatják a pécsi borokat, majd szavazhatnak arról, hogy melyik bor viselje a Város Bora címet egy esztendőn át.
15.00 megnyitó, kóstoló és szavazás
18.30 szavazás lezárása
19.30 eredményhirdetés
Jegyek elővételben 1800 Ft, a helyszínen 2500 Ft.
Jegyek kaphatók a Széchenyi téri Tourinform irodában!
Szervező: Pécs Város Önkormányzata

május 6. 18.00
Kubalibre
A Kubalibre egy pécsi zenekar. Punk, mulatós, reggae, alternatív, rock and roll, lakodalmas-dubstep zenei elemek eklektikus oximoron vályúja. Egyben pontos receptje is a lélek sajgó sebeit gyógyító orvosságnak, és az örök jelenlét gyötrő börtönéből felszabadító sámánitalnak.
A tragikusan elhunyt James Joyce, kiváló dán síugrónő gondolatai pontosan illenek a zenekar filozófiájához: “There is always a harder rock…”
Szabad magyar fordításban pedig: „Mindig van egy keményebb szikla!”

május 6. 20.30
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula állandó eposzi jelzője a magyar rockéletben: „a magyar blueskirály”. Chuck Berry, aki 1984-ben együtt koncertezett Bill kapitánnyal, a koncert végén azt mondta róla, hogy ő a legfeketébb hangú fehér énekes akit valaha hallott.
Deák Bill Gyula Kőbánya gyermeke. Pályafutása az 1970-es évek elején kezdődött, az akkori kultúrpolitika azonban sokáig nem engedte, hogy önállóan lépjen fel. Kezdő bluesénekesként kisebb zenekarokban énekelt, így például a Napsugár vagy a Sztár zenekar tagja volt. A Hobo Blues Band tagjaként lépett először a nagyközönség elé a 80-as évek elején, ekkor vált egyszerre ismert és elismert művésszé. Később még szélesebb ismertségre tett szert a Szörényi–Bródy rockopera, az István, a király Torda táltosának szerepében. Nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget.
Pályafutására nagy hatással volt Jimi Hendrix, valamint Radics Béla és Orszáczky Miklós. Deák Bill a Hobo Blues Bandből kiválva játszott a Kormorán együttessel is. Ezek után lépett önállóan is a magyar közönség elé a maga alapította Deák Bill Blues Banddel.

május 7. 10.00–16.00
Extrém Grill Bajnokság
Egész napos grillverseny tíz csapat részvételével.

május 7. 19.00
Rokokó Rosé
A 2010 közepén alakult pécsi Rokokó Rosé zenéjén túl abban is egyedi, hogy hat lány alkotja. Dalaikban szerves módon vegyül folk a hazai alter-hagyományokkal, ethno a mai indie-vel. Gyakran súlyos dimenziókba visz, máskor könnyedebb témákkal felold, vagy éppen megbűvöl és magával ragad.
A zenekar eddig két öt számos hanganyagot készített el Rokokó Rosé és Édes mostoha címmel. Pécsi, valamint budapesti klubkoncertjei mellett olyan fesztiválok fellépője volt, mint a Pécsi Egyetemi Napok, az EFOTT, a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan Fesztivál és a Sziget.

május 7. 20.30
Besh O Drom
Az 1999-ben alakult zenekar viharos sebességgel robbant be a köztudatba, semmivel sem összetéveszthető hangzásviláguk stílusteremtőnek bizonyult.
Zenéjükben különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal, kel új életre, és alkot önálló egységet.
Fergeteges koncertjeiknek köszönhetően az egész magyar zenei élet leginkább exportképes bandái közé tartoznak, ezért évente 70-80 alkalommal lépnek fel hazánkban, külföldön pedig körülbelül 50-60 alkalommal, többnyire telt ház előtt.
Számos rendezvényen első magyar fellépőként játszottak, gyakran olyan világhírű előadók társaságában, mint például Oscar Peterson, Chick Corea, Al Di Meola, Keith Jairett vagy Marcus Miller. A legnagyobb sikert a Montreal Jazz Fesztiválon érték el, ahol a központi színpadon fő műsoridőben négy ízben, alkalmanként 35 ezer ember előtt adtak koncertet. A sajtóban megjelent kritikák szerint a több száz fellépő közül a Besh o droM zenekar a Montreal Jazz Fesztivál egyik nagy felfedezése.

május 8. 16.30–18.00
Kéknyúl
A 70-es évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl egyedülálló színfoltja a hazai klub- és fesztivál-körforgásnak. Bár a csapat korábbi hangzását Premecz Mátyás zenekarvezető-billentyűs védjegyének számító Hammond orgona határozta meg, az új lemez anyaga új koncepcióra épül: nyolc egyenrangú muzsikus sző izgalmas zeneszövetet telivér fúvósszólamokkal, vagány gitárokkal, sok vokállal és Andy Hefler szenvedélyes, karakteres, óceánon túli énekével.
Andrew Hefler színész, rendező, énekes a hazai kulturális élet kiemelkedő alakja. Los Angelesben, tíz évesen kezdett foglalkozni improvizációs színházzal. Egyetemi évei alatt különböző színházi társulatokkal lépett fel. 1993-ban érkezett Magyarországra, ahol fiatal filmrendezők kedvelt színésze lett.

május 8. 19.00–20.30
Ferenczi György és a Rackajam
A Rackajam együttes négy tagja 2005-től dolgozik együtt Ferenczi Györggyel. Fúziós zenét játszanak, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove.
Az együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock`n`roll forradalom szeretete.
Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét.

Rendező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

A Pécs Város Bora választás programján kívül a fesztiválon a részvétel ingyenes! A koncertek helyszíne a Széchenyi téri szabadtéri színpad.

Facebook

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Bor, Mámor, Pécs – 2016”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés