Isten neve irgalmasság - magyarul a Helikon kiadásában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Isten neve irgalmasság – magyarul a Helikon kiadásában

Ferenc pápa „Isten neve az irgalmasság” című interjúkötetét 2016. január 12-én Rómában mutatták be Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár részvételével. Az olasz, francia, angol, német, spanyol és portugál nyelvű kiadás borítóján látható cím Ferenc pápa kézírásával került fel. Az egyszerre nyolcvankét országban megjelenő kötet címe egyértelműen a Ferenc pápa által december 8-án megnyitott rendkívüli szentévre utal, amelyet az egyházfő az irgalmasságnak szentelt.

A kötet angol nyelvű változatának borítója

A kötet angol nyelvű változatának borítója

A pápa a tőle megszokott őszinteséggel beszél önmagáról, egyházáról és a világról.

Isten_neve_irgalmassagA Ferenc pápa nevével megjelenő könyv, az Andrea Torniellinek, a La Stampa olasz napilap vatikáni tudósítójának adott interjúfolyam alapján készült. A beszélgetéseket Tornielli tavaly nyáron rögzítette a pápa vatikáni lakhelyeként ismert Szent Márta-házban. „Remélem, hogy a szentév egyre inkább segít felfedezni az egyháznak azt az arcát, amely ismét rátalál a mélyében húzódó irgalmasságra…” – mondja Ferenc pápa. Hozzáteszi: „vissza kell térnünk egy olyan egyházhoz, amely ítélkezés helyett a megbocsátást helyezi előre”.

A magyar kiadás, amelyet a Helikon Kiadó fémjelez, március 15-én került bemutatásra. Előtte Böjte Csaba egyházi személyeknek beszélt a könyvről Budapesten, a Párbeszédek Házában. A könyv fordítását Todero Anna végezte, a lektor neve nem szerepel a kiadványban.

Az eddig legtöbbet idézett részletben Ferenc pápa kijelenti, hogy „minden ember bűnös, még a pápák is. A pápa olyan ember, akinek szüksége van Isten irgalmára”. „Különleges kapcsolatom van azokkal, akik börtönben élnek (…) mindig nagyon kötődtem hozzájuk, éppen saját lelkiismeretem miatt. Akárhányszor átlépem egy börtön kapuját (…) mindig az a gondolatom támad: miért ők és miért nem én? Nekem kellene itt lennem, megérdemelném, hogy itt legyek. Az ő bukásuk az enyém is lehetett volna, nem érzem magam jobbnak azoknál, akik előtt állok” – olvasható a könyvben.

Ferenc pápa mélyen elítéli és ostorozza viszont a korrupciót: „a korrupt felháborodik, ha ellopják a pénztárcáját és panaszkodik a gyér közbiztonság miatt, utána viszont adót csal és becsapja az államot, és még az is előfordul, hogy dolgozóit három havonta elbocsátja, nehogy határozatlan időre alkalmaznia kelljen őket, vagy fekete munkaerőt használ. És barátai előtt ravaszságával kérkedik. Vasárnaponként talán még misére is jár…(…) Bűnösek lehetünk, korruptak nem!”.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS