Open Ördögkatlan • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Open Ördögkatlan

Aki figyelemmel kíséri az Ördögkatlan Fesztivállal kapcsolatos történéseket, évről évre visszatérő vendége, vagy éppen aktív közreműködője az eseményeknek, jól tudja azt, hogy a több száz program − koncert, kiállítás, beszélgetés, színház és hosszan sorolhatnánk − mellett a fesztiválnak további, mélyebb rétegei is vannak. Ilyen volt például az a tavalyi akció, amelynek keretében támogatóként lehetett mécseseket vásárolni a fesztivál időtartama alatt, s az adományozók jóvoltából Mindenszentek estéjén 485 hős katona sírján éghetett az emlékezés lángja a nagyharsányi temetőben. Ez csupán egyetlen példa volt az Ördögkatlan Fesztivál „ernyője alatt” testet öltött őszinte, emberi gesztusok közül. A szervezők idei felhívásának középpontjában szegénységben élő gyerekek támogatása áll, a fesztiválon való részvételükre gyűjtenek azzal a céllal, hogy táguljon látókörük, átélhessenek olyan élményeket, amelyekre enélkül nem nyílna lehetőségük, és friss tapasztalatokkal, impulzusokkal feltöltődve a jövőben esetleg ők maguk legyenek kezdeményezői lakóhelyükön új programoknak, közösségi eseményeknek.

Baranya megye egyik legkisebb településén születni, az Ormánságban, ahol a szegénység szinte tapintható, nem éppen reményt keltő dolog. Ignácz József, Besence polgármestere évek óta kitartóan küzd a faluért és az ott lakó 126, többségében roma és közfoglalkoztatottként dolgozó ember jövőjéért. Éppen ezért, mióta a hivatását tölti, mindenre pályázik, amire csak lehet. És 2010-ben nyert. Teniszpályára. Ha már így alakult, megépíttette, és ha már megépült, edzőt is hívott Pécsről, aki megtanította a falu apraja-nagyját teniszezni. A történetről dokumentumfilm is készült.

 

Besence

 

Besencén egyébként nincs iskola, óvoda, közösségi terek, munkalehetőség. Viszont vannak álmok, és talán a gyerekek számára egy másik jövő. Idén szeptembertől több besencei gyerek kezdi meg az iskolát a pécsi gimnáziumokban, a falu büszkesége pedig Budapesten, a jogi karon folytat ősztől tanulmányokat.

Amikor 2014-ben a szervezők meghívták az Ördögkatlanba Ignácz József polgármestert, hogy beszélgessenek a mélyszegénységben élő falu „úri passziójáról”, a tenisztanulásról, és hogy levetítsék a Besence Open című filmet, ők maguk sem gondolták, hogy Besence és az Ördögkatlan közös álma folytatódik majd. De bizony igen: azt szeretnék, ha 14 besencei kisgyerek, 5-17 év közöttiek, néhány kísérővel eljönnének a fesztiválra nyaralni. Kicsit kiszakadni a falujukból, a valóságukból, megismerkedni egy másik világgal. A Beremendi Önkormányzat már felajánlotta a frissen felújított zarándokszállását és strandbelépőket.

A szervezők felhívása így hangzik: „Abban szeretnénk segíteni, hogy összejöjjön az étkezésre és a strandon a lángosra való, hadd legyen számukra is önfeledt ez az öt nap. Itt az idő tehát, hogy mi Katlanosok ismét mutassuk meg a jobbik énünket, és segítsünk nekik! Ha úgy érzed, van rá lehetőséged, hogy támogasd őket – akár 1000 Ft-tal – kérlek, tedd meg ezt értük. A felajánlani kívánt összeget az Ördögkatlan Egyesület nevére, a Szigetvári Takarékszövetkezetnél vezetett 50800173-15267953 bankszámlára utald, legkésőbb július 28-ig. A közlemény rovatba kérjük írd be a „BESENCE” szót. Minden támogatót szeretnénk feltüntetni a honlapunkon; ha ragaszkodsz az anonimitáshoz és szeretnéd, hogy csak az összeget tüntessük fel a sorban, akkor kérlek azt írd a közleménybe, hogy „BESENCE ANONIM”. Félmillió forint összegyűjtése a célunk, és a teljes összeget átadjuk Besence polgármesterének, aki a gyerekek egyik kísérője lesz. Ha netán több pénz gyűlne össze, annak nagyon örülünk, mert az azt jelenti, hogy idén a besencei gyerekek is menő tolltartóval és sok-sok színes ceruzával vághatnak neki a tanévkezdésnek.
KÖSZÖNJÜK!!!
az Ördögkatlan legénysége”

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Open Ördögkatlan”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés