Múlt és jelen találkozik a Hamerli-házban 2016. szeptember 17-18-án • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Múlt és jelen találkozik a Hamerli-házban 2016. szeptember 17-18-án

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából újból megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a pécsi Király utca 9. szám alatt található Hamerli Ház. A Csorba Győző Könyvtár munkatársai és lelkes pécsi civilek közreműködésével az épületkomplexum helytörténeti és művészeti programokkal várja két napon át a betérőket.

A Várkonyi Nándor Emlékszoba

A Várkonyi Nándor Emlékszoba

A pécsi belváros közkedvelt sétálóutcájában álló épület egykor a Hamerli család vaskereskedésének, raktárának és lakásának adott otthont, melyet a tüke pécsiek ma is egyszerűen „A Hamerli”-ként ismernek. Udvarán egy több emelet magas, titokzatos téglaépület áll, amely jelenleg a Csorba Győző Könyvtár úgynevezett tápraktáraként funkcionál. Az épületegyüttes nyugati részén − ahol egykor a Hamerli vasnagykereskedés gazdasági irodái kaptak elhelyezést − 2012. óta a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtára működik, olvasóteremmel, oktatóteremmel. A lakás helyiségei napjainkban közművelődési célokat szolgálnak, itt található a Várkonyi Nándor Emlékszoba a tudós polihisztor könyvtárával.

A Hamerli Vasnagykereskedés egyik régi hirdetése

Ez az épületkomplexum szeptember 17-18-án ismét élettel, nyüzsgéssel és értékekkel telik meg. Szombaton és vasárnap 13.00 és 18.00 óra között óránként ingyenes épületbejáró séták indulnak. A bejárás során az udvar hátsó részében működő, hetedik éve folyamatosan hatalmas népszerűségnek örvendő, országos hírre szert tett Retro könyvvásártól indulva tárlatvezető kalauzolja a csoportokat a teljes épületkomplexumon át.

Az egykori Hamerli Vasnagykereskedés

A látogatók megtekinthetik a könyvraktárt, megtudhatják milyen szerepet játszik a könyvtár életében ez az épület. Az egykori Hamerli-lakás első szobájában a 19-20. század fordulóját fotókiállítás idézi meg. A második szobában a vendégek megtekinthetik Várkonyi Nándor hagyatékát, személyes tárgyait. A harmadik helyiségben, Hamerli József egykori szobájában a Hamerli család tagjait ábrázoló felvételekből, valamint eredeti „Hamerli-relikviákból” és korabeli hirdetések utánnyomásaiból rendezett tárlat lesz látható. A negyedik szobában a vendégek a Total Art Egyesület tagjainak kalauzolásával film- és animációtörténeti bemutatón vehetnek részt: megtekinthetik az Egy nap Pécsett című, 1939-ben Hamerli Antal által készített színes rövidfilmet Pécsről, valamint interaktív formában ismerkedhetnek korabeli film- és animációtörténeti eszközökkel. A látogatók a lakás egykori ebédlőjében megcsodálhatják a szép, eredeti famennyezetet, miközben a vezető sok érdekességet mond el a Hamerli család és a vaskereskedés alkalmazottainak életéről, mindennapjairól.

Bővebb információ az eseménysorozat honlapján olvasható.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS