A Tolna megyei Művészetért • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Tolna megyei Művészetért

A díjazottak sora

„A Tolna megyei Művészetért” plakettet három Tolna megyei civilszervezet alapította: a Bárka Művészeti Szalon, a Kézjegy Tolnai Tollforgatók Klubja és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ). A képzőművészek, írók és az értékmentők évente a Kölcsey Ferenc alkotta Himnusz születésének évfordulóján, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján öt művészt vagy művészetpártolót jutalmaznak a Mözsi-Szabó István grafikájának felhasználásával Barsi Péter ötvösmunkájával készült, a kultúra madarát tartó és útjára bocsátó kezet mintázó ezüst plakettel.

A plakett-átadó ünnepségen a szekszárdi Művészetek Házában Husek Rezső zongoraművésztől Liszt műveket hallhatott a közönség, Duzmath Zsófia és Fábián Péter a Garay gimnázium tanulói tolmácsolásában a Kézjegy 2007. évi, 13. számából hangzottak el versek, a tavalyi egyik díjazott, az Ozorai Napraforgó Dalkör pedig népdalokat adott elő, s ezzel nyújtottak méltó keretet az elismerések átadásához. Az alapítvány kuratóriumának tagjai adták át a díjazottak számára a plaketteket, majd dr. Horváth Béla egyetemi tanár mondott köszönetet a díjazottak nevében, végül dr. Pálos Miklós, a Tolna Megyei Önkormányzat alelnöke buzdította a megye alkotóit tevékenységük egyre teljesebb kibontakoztatására, valamenyi résztvevőt a tehetségek munkájának, az alkotások bemutatási lehetőségei feltárásának elősegítésére.

A 2008. évi díjazottak a kuratórium indoklásával

Dr. Horváth Béla egyetemi tanár

– Dr. Horváth Béla egyetemi tanár – irodalomtörténeti kutatómunkájáért, publikációiért.

A szekszárdi pedagógusképzés meghatározó személyisége, tanszékvezető, éveken át a szekszárdi főiskola főigazgatója volt, ma a PTE rektorhelyettese. József Attila életművének kutatása és a gyakorlati kommunikáció a fő szakterületei. Eddig hét kötete jelent meg.

– Törő György fafaragó népi iparművész – kézműves tevékenységéért, szobraiért, emlékműveiért.

Nyugállományú honvédezredes, számos I. és II. világháborús, 1848-as és 1956-os emlékhelyet díszítenek kopjafái és más faragott alkotásai. A Don-kanyarban elhelyezett „Megbékélés kapuja” is az ő munkája. Készít kültéri fajátékokat is. Legutóbb a szekszárdi sétáló utcában kiállított betlehemi szoborcsoportja vált szélesebb körben ismertté.

– Cyránski Mária szobrászművész – alkotói munkásságáért, köztéri szobraiért.

A művésznő Dunaföldváron él, munkásságával erőteljesen kötődik Dunaújvároshoz, de Tolna megyét is gazdagította alkotásaival, legismertebb műve a Gyönk főterén álló Vénusz szobor. Kisplasztikai, érmészeti tevékenysége jelentős, portréi kiválóak, tűzzománc kompozíciói méltán részesülnek sok elismerésben.

– Gárdonyi Zoltán Református Együttes – fellépéseikért, az egyházzene népszerűsítéséért.

Az együttes „emelt szintű hangverseny kórus” minősítéssel rendelkezik, számos hazai és külföldi találkozón és versenyen szerepelt kiválóan. Két CD-n is megjelentek az általuk előadott kórusművek, főként egyházzenei darabok. Nyáron Grazban a nemzetközi kórusversenyen és az V. kórusolimpián vesznek részt, amely meghívás önmagában is szakmai elismerést jelent. Az együttes elnöke Lemle Zoltán, karnagy Naszladi Judit.

– Endreffyné Takács Mária múzeumigazgató – művészetpártoló, szervező tevékenységéért.

A Simontornyai Vármúzeum igazgatója immár több mint harminc éve. Részt vett az ozorai vár feltárásában és helyreállításában is, megkapta az Ozora díszpolgára címet. Több mint tizenöt évig volt Illyés Gyula hagyatékának gondozója. Számos publikációja jelent meg kutatási eredményeiről, előadásokat tartott itthon és külföldön egyaránt. Simontornyán több köztéri alkotás felállítását szorgalmazta. Tizenkét éve szervezi a Simontornyai Színházi Nyár programsorozatát.

A hagyományokat követve jövőre, amikor majd tizedik alkalommal kerül sor a Tolna megyei Művészetért plakettek átadására, az idei díjazott Gárdonyi Zoltán Református Együttes közreműködik az ünnepségen. 2009. január 22-én is szeretettel vár minden művészt, művészetkedvelőt, -pártolót Szekszárd, és a Művészetek Háza. Addig pedig egy újabb éven át örömünket lelhetjük abban, hogy felfedezzük mások önkifejezésében a magunk önkifejezését, és tehetünk is azért, hogy ebben részünk lehessen.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS