„Szeretlek titeket, mind, szavak, mert általatok élek!” (Őri István) • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

„Szeretlek titeket, mind, szavak, mert általatok élek!” (Őri István)

Ez a mondat lehetne összefoglaló esszenciája a közelmúltban Miskolcon megjelent antológiának, melyet az ottani ötéves Irodalmi Rádió adott közre.

E születésnap jó alkalom volt arra, hogy Zsoldos Árpád főszerkesztő és munkatársai az elmúlt öt év terméséből válogassanak. 350 szerző több ezer művéből közel félszáz alkotónak több mint 200 versét, 30 prózai írását és 4 egyfelvonásos művét vehetjük kézbe. A szerzők között megtaláljuk lapunk munkatársai közül Kamarás Klára, Kaskötő István, Lazarev Oleg A. és Lelkes Miklós verseit, a nemrég Mohácson és Pécsett író-olvasó találkozón személyesen is megismert Fecske Csaba Madách-parafrázisát és a mohácsi Báblics László Fülöp két versét is, akinek a HegyiBeszédesek füzetei sorozatban megjelent gyűjteményét lapunk már ismertette, s közölte néhány versét is.

A kötet hat egységre oszlik. Egy-egy fejezet az Irodalmi Rádió műsorgyakorlatának és ehhez kapcsolódó sokrétű közreadási formának (felolvasó-est, színpadi műsor, netkötet, versCD, versfüzet) szempontjai szerint épül fel, s végül bemutat néhányat az új szerzők közül. A gyűjteményt a szerzők fényképe zárja önmagukról valló soraikkal.

A különböző műfajú és formai megoldású alkotásokban megfogalmazódnak naponként átélt emberi érzéseink és élményeink: a szeretet, a szerelem, az egymásra figyelés, a természet és az évszakok szépsége, a fanyar humor, a félelem, az öröm, a bánat, a fájdalom, a betegség és a halál gondolata is.

Megtudjuk, hogy az Irodalmi Rádió felolvasó estjein Miskolcon, a Nyilas Misi házban a szerzők is jelen vannak, és vallanak magukról.

A Rádió vezetői 2004-től folyamatosan írnak ki pályázatokat – lehetőséget adva minél több szerzőnek, s törekszenek arra, hogy a sikeresek műveiket minél szélesebb körben megismertethessék – önmaguk és a rádió előadóinak tolmácsolásában – felhasználva a technika adta sokféle lehetőséget. Hetedhéthatárba, országhatárokon túlra is eljutnak rádióadásaik.

A kötet jó áttekintést nyújt annak az öt évnek minden kezdeményezéséről, próbálkozásáról, ötletgazdagságáról, mellyel nyilvánosságot biztosítanak mindazoknak, akiknek a vers, a próza, az egyfelvonásos művek egy magasabb életminőséget jelentenek – sok-sok hallgatóhoz és olvasóhoz juttatva el üzenetüket. (IrodalMatt a magyarnak. Ötéves az Irodalmi Rádió. Szerkesztette Zsoldos Árpád. Miskolc, 2007. 357+6 p.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS