Fiaim, csak énekeljetek! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Fiaim, csak énekeljetek!

Megjelent a Tompa trilógia harmadik kötete

Tompa Mihály születésének 200. évfordulója tiszteletére Imolay dr. Lenkey István és a szűkebb pátria, Gömör lelkes lokálpatriótáinak köszönhetően több kiadvány, míves kötet, bibliográfia és számos művészeti és tudományos rendezvény tiszteleg a lelkész költő méltatlanul már-már a feledés homályába vesző életműve előtt, mely a ma embere számára is hordoz megszívlelendő tanulságokat.

A Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület korábban már megjelentette a Virág regéket Repity Aranka akvarell illusztrációival, majd ez év tavaszán az eddigi legteljesebb Tompa bibliográfia került az olvasók elé. A kiadványok sorát a költő verseinek Lenkey István válogatásában és szerkesztésében a közelmúltban megjelent kötete zárja, tetőzi be.

A kötetet a szerkesztő ajánlása vezeti be, Lenkey István szerint: „Tompa Mihály életútja és küldetése a ma élő nemzedékeknek, a nemzeti öntudat ébrentartásnak misszióját jelenti.”

A verseket Sándorné Gyurcsik Erika Tompa Mihály életét és munkásságát bemutató nagyívű tanulmánya előzi meg. A kötetben 60 vers kapott helyet az 1845-ben írott „Karácsonkor” címűtől az 1868-as „Utolsó versem”-ig. A műveket az 1994-ben megjelent Összes költeményei 1-2. alapján a Felfedezett klasszikusok sorozat 6. kötetéből vette át a szerkesztő, és keletkezésük időrendjében adja közre, ezzel is szemléltetve a költő fejlődési útját. A válogatásban természetesen szerepelnek Tompa Mihály közismert nagy költeményei, mint például A gólyához, A madár, fiaihoz, utóbbi szállóigévé vált refrénje a könyv címe is.

A kötetet két mohácsi művész, Szigeti Szabó János lavírozott tusrajzai és Szabó László István tollrajzai díszítik. A könyv rendkívül elegáns, remek a tipográfiája a borító, a vászonkötés és a betűk stílusos színválasztásától az illusztrációkig, s mindez összhangban a trilógia korábbi köteteivel. A nyomdai előkészítés Csomborné Predács Katalin és Kovács Kitti munkája, a nyomdai munkákat a debreceni Kapitális Kft. végezte.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS