A Míves Tojás Múzeum programjai a Kulturális Örökség Napjain • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Míves Tojás Múzeum programjai a Kulturális Örökség Napjain

Közel két évtizede az Európa Tanács felhívásához csatlakozva, szeptember  16-án, 17-én lesznek az idei Kulturális Örökség Napjai rendezvényei. Ez alkalomból a Míves Tojás Múzeum hagyományához hűen szeptember 17-én szakmai találkozót és továbbképzést szervez a tojásdíszítők és érdeklődők számára.

Az Európa Tanács 2017. évi témaajánlata a természet és örökség kapcsolata, amely hazánkban három központi témával egészül ki: – 500 éves a reformáció, – 200 éve született Arany János, – 150 éve történt a kiegyezés.

A központi témákhoz kapcsolódva fakultatív ajánlatunk: séta a közeli szelídgesztenyésben, illetve a faluban, az 1787-ben, az elődje helyén építeni kezdett református kőtemplom megtekintése.

A 13:30-kor a kultúrházban kezdődő rendezvényen először Arany Jánosra emlékezünk, aki nemcsak népies hangvételű költeményeivel, hanem jelentős népdal gyűjtő munkájával is kapcsolódott a népművészethez.

A nap szakmai programjában elsőként Nagy Csaba tojásdíszítő szól röviden az elefántmadárról, s mutatja be annak rekonstruált tojását, amely talán a legnagyobb méretű szárnyastojás.

A Míves Tojás Múzeum

Ezt követően „Szimmetriák, ritmusok a hímestojásokon. A tojásfestők is rejtett matematikusok?” címmel Dr. Stettner Eleonóra tart előadást. Az előadó matematikus, egyetemi docens, a matematika és a népművészet kapcsolatának kutatója és népszerűsítője. A tojásdíszítők számára különleges alkalom az e témával való találkozás. Használjuk hát ki ezt a ritka lehetőséget mind többen. Az előadást követően a korábbi évekhez hasonlóan kötetlen eszmecserét folytatunk, ahol várjuk a témához kapcsolódó kérdéseket, észrevételeket. Az előadást moderálja Golomán Alexandra néprajzos.

A rendezvényen való részvétel a tojásdíszítők számára a hivatalos programot megelőzően és azt követően jó alkalom a múzeummal való találkozásra.

Ezúton hívják fel a szervezők a figyelmet arra, hogy a Múzeum az alkotó tojásdíszítőktől csak azonosító jellel (Mesterjellel) ellátott alkotásokat vesz át. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, legkésőbb a következő ügylet során mintadarab vagy fotó vagy rajzos ábra segítségével ezen azonosító jelről a múzeumot tájékoztassa. A találkozó megfelelő feltételei előkészítéséhez megkönnyíti a szervezési munkát, ha a részvételi szándékról e-mailen, telefonon, faxon legkésőbb szeptember 13-ig értesítést küldenek (e-mail: tojas@museum.hu, mivestojasmuzeum@gmail.com; tel.: 06-72-466-605, fax: 06.72-566-012)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS