Filmpakkok a könyvtármozikba • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Filmpakkok a könyvtármozikba

A 2015 őszén útjára indult KönyvtárMozi projekt lehetőséget teremt arra, hogy az ország kistelepülésein működő könyvtárakban a nagyközönség megtekinthesse a kiváló hazai filmeket. Hátterét a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), mint infrastruktúrát biztosító intézmény biztosítja – lásd kiemelt összefoglalónkat! A KönyvtárMozi a gyakorlatban nem filmszínházat jelent, hanem filmalapú ingyenes könyvtári szolgáltatást, ami hasonlóan működik, mint egy filmklub, ahol a közönség megtekinti a filmeket, majd a látottakat a résztvevők közösen megbeszélik, feldolgozzák a könyvtáros vezetésével.

A NAVA – teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum – a magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. A NAVA különlegessége, hogy archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (könyvtárakban, iskolákban stb. elérhető terminálokon) tekinthetők meg.

Az előzőekben bemutatott szolgáltatásra alapozva a pécsi székhelyű Csorba Győző Könyvtár új szolgáltatási csomagot vezet be Baranya megyében, FilmPakk elnevezéssel. Ennek szakmai bemutatójára került sor a mai napon Harkányban, az Országos Könyvtári Napok 2017 programsorozat keretében megszervezett Baranya Megyei Könyvtárosok Találkozóján.

Pajor Zsófia projektvezető és Márkus István, a projekt egyik közreműködője lapunknak elmondták: a filmpakkokkal a KönyvtárMozikat működtető könyvtárak programjait kívánják gazdagítani, és a könyvtáros munkáját segíteni. A FilmPakk a népszerű KönyvtárMozi projekt tartalmát mélyíti el, lehetőséget teremtve a vetítésre kerülő filmek komplex feldolgozására, elemzésére, a filmekhez kapcsolódó foglalkozások megtartására.

A szolgáltatás bevezetésének alapját a hasonló programokat évek óta sikeresen működtető Grazi Városi Könyvtár és a Bécsi Központi Könyvtár gyakorlati tapasztalatai képezték.

A FilmPakkok kialakításához a Csorba Győző Könyvtár munkatársai a NAVA több mint 500 filmet tartalmazó kínálatából válogattak ki összesen 32 alkotást az animációs filmek, a kötelező olvasmányok filmadaptációi, valamint a magyar klasszikus játékfilmek közül.

Az egyik módszertani füzet borítója

Hogyan kell elképzelni egy ilyen FilmPakkot? A fizikai valójában óriási műanyag tárolódobozban az adott filmhez kapcsolódó új és antikvár könyvek, CD-k, DVD-k, hangoskönyvek, diafilmek, társasjátékok találhatók. Minden csomaghoz tartozik egy módszertani füzet, amely a könyvtárost segíti a vetítésre, valamint az azt követő foglalkozásra való felkészülésben. A füzetben a film témájához kapcsolódó ismeretanyagok, érdekességek, filmkritikák, játék- és kreatív ötletek olvashatók.

A hivatalosan november elejétől rendelkezésre álló csomagok közül a kiválasztott filmpakkot a KönyvtárMozi hálózathoz csatlakozott könyvtárak egyhónapos időtartamra igényelhetik a Csorba Győző Könyvtár székhelyén. A helyszíni vetítéseket és elemző beszélgetéseket követően a csomagban megtalálható dokumentumokat az adott könyvtárba beiratkozott olvasók igény szerint ki is kölcsönözhetik, otthon is elmélyülhetnek az adott témákban. A projektgazdák nem titkolt célja ugyanis, hogy a magyar filmkultúra megismertetése mellett az olvasást is népszerűsítsék, a nézőközönség életkorának megfelelő kínálattal. A gyerekeknek szóló pakkok tematikája a mesefilmekhez illeszkedve olyan tudásanyagok bővítését is lehetővé teszi, amelyekre az óvodai foglalkozások, vagy az iskolai tanórák keretében nem jut elég idő. A felnőtt korosztály számára összeállított pakkok pedig lehetőséget biztosítanak a régebben megszerzett ismeretek felelevenítésre, a film által érintett történelmi korszak áttanulmányozására, valamint az alkotók és a szereplők életének, művészi pályafutásának megismerésére.

Mindig nagy örömmel adunk hírt ilyen fajta kezdeményezésekről, amelyek a mai kor fejlett technikai adottságait kreatívan felhasználva hoznak létre magas színvonalú programokat a kis településeken és az értékőrzésen túl elősegítik a közösségépítést, a falvak népességmegtartó képességét.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS