Horváth György: Az egyik legizgalmasabb helyszín a tradicionális mozi • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Horváth György: Az egyik legizgalmasabb helyszín a tradicionális mozi

Horváth Györggyel, a Titanic Filmfesztivál igazgatójával Budapesten a Három Holló Étteremben beszélgetünk a fesztivált beharangozó sajtótájékoztató után.

Szarvas István (b) és Horváth György (j)

Szarvas István (Sz. I.): Fesztiváligazgató Úr! Ez a jubileumi, 25. fesztivál miben különbözik a többitől?

Horváth György (H. Gy.): Sikerült a filmek alapján egy vendégországot megnevezni, ami nem minden évben sikerül, ez az északi szigetország Izland. Bemutatásra kerül a világhírű Baltasar Kormákur két évvel ezelőtt készült Elégtétel (Eidurinni) nagy játékfilmje.

(Nosztalgiával emlékezik a szerkesztő a tíz évvel ezelőtti Titanic filmfesztiváli találkozásukra, ahol zsűrielnök volt és filmje is óriási sikert aratott, a vele készült interjú most áprilisban fog megjelenni a szerkesztő interjúkötetében).

Elértünk egy ismert kanadai színésznőt, aki el fog jönni vendégnek, aki hazájában, Kanadában olyan ismert, mint nálunk Borbély Alexandra, és körülbelül hasonló korúak is, 34 éves, Monia Chokrinak hívják. A filmszínésznő a Képzelt szerelmek (Hearbeats) film főszereplője, amely Xavier Dolan második filmje. Ilyen elemek színesítik a sok hónapon át tartó felkészülést, és egyszerre csak összeállt minden, amit elképzeltünk, úgyhogy büszkék vagyunk rá, és nagyon örülünk.

(Sz. I.):  Még egy különbséget felfedeztem: Ön úgy említette, hogy szétterítik a filmet, és nagyon sok helyen lesz vetítés.

H. Gy.: Igen, még mindig nem adtuk meg magunkat, hogy egy multiplexben legyen sok teremben, most még mindig azt próbáljuk sugalmazni, hogy az egyik legizgalmasabb helyszín a tradicionális mozi. Lehet, hogy ez egyszer megváltozik, azt is ki kell próbálni, de a sok kis mozinak is van egy lágysága, szépsége, úgyhogy hét helyszínen leszünk az Uránia és a Toldi mellett többek között az Art-ban illetve a Kinóban a fesztivál ideje alatt április 4. és 13. között. Úgyhogy valójában ezt az idei programot úgy kell ajánlani, hogy válasszon filmet, és utána másodlagosan a helyszínt, ne azzal foglalkozzon, hogy hol van a vetítés. Kicsi ez a város, át lehet érni gyalog is a helyszínekre.

Sz. I.: Ami nagyon fontos, és más hazai filmfesztiválokon problémaként jelentkezik, a filmes szakemberek nézőkkel és a sajtóval való találkozása. Ezt hogyan sikerül megoldani, és hogy lehet beszélgetni a filmről? Tehát egy olyan helyre gondolok, ahol miután valaki megnézi a filmet, utána le tud ülni a szakemberekkel beszélni?

H. Gy.: Valójában én úgy tekintem, hogy sok éve küzdünk azzal, hogy nem érdekes, hogy ideális helyszín – bármennyire nagy ez a város vagy jó – nincsen, úgyhogy adott helyzetekben ennél jobbat nem tudtam kitalálni, hogy rögtön a vetítések után, a helyszínen azonnal lesznek beszélgetések az alkotókkal. Ez azt jelenti, hogy a film azonnali reakciójaként rögtön lehet majd kérdéseket feltenni a vendégeinknek – kilenc vendég lesz, rendezők, színészek alkotók, ezt találtuk ki. Lesz még egy két-izgalmas pont, amikor még külön rászervezünk erre. Kaptunk egy megkeresést, például volt egy film, amiről nem tudtunk, és jelezték a film készítői, nagyon szeretnék, hogyha bekerülne a programba. Idén van Csehszlovákia megszállásának 50. szomorú évfordulója, és ebből kiindulva készítettek öt ország különböző filmesei öt etűdből készült dokumentumfilmet; van egy magyar rész is benne, van orosz is. A film készítői elmondták: nagyon szeretnék, hogyha a magyar premier a fesztiválon lenne. Izgalmas kérdés lesz a velük való találkozás, hogy elmesélik, milyen volt ezt a filmet létrehozni például olyan országok-beli alkotókkal, akik annak idején a nem túl szép megszálló szerepben voltak, hiszen itt nemcsak a csehek nézőpontjából lehet látni az eseményeket, hanem az oroszokéból, vagy magyar nézőpontból is.

Sz. I.: Van olyan, amit nem kérdeztem és szívesen elmondana?

H. Gy.: Arra gondolok, hogy fesztivált nemcsak szerkeszteni meg összeállítani jó, hanem részt venni is. Mi készítettünk egy válogatást, mindenki bátran fogadja el, ez a legjobb tudásunk szerinti összeállítás arról, hogy mi az izgalmas a film világában. Mindenki képzelje el, hogy megkerestük azokat a rímeket, hogy melyek most a Testről és lélekről filmnek a külföldi példái, és akkor most meg lehet nézni. Nem kell sehova se utazni, csak ebben a városban megnézni az alkotásokat.

Sz. I.: Köszönöm szépen a lehetőséget!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS