Őszintén női és férfi fogamzásgátlásról •

Emberi tényező

Őszintén női és férfi fogamzásgátlásról

Minden valamilyen fogamzásgátló módszert alkalmazó nő, szembesült már a különböző termékek használatakor felmerülő problémákkal. Elfelejtette bevenni a gyógyszert, nem vitte magával az utazásra, letört a spirál szára és még sorolhatnánk. Az új forgalomban lévő IUB™ Rézgyöngy fogamzásgátló eszköznek köszönhetően az előbb felsorolt problémák elfelejthetőek.

Komoly problémát jelent a szexuálisan aktív nők számára a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása. Egy 2015-ben készült kutatás szerint a Magyarországon elő nők 26%-a jellemzően óvszerrel védekezik a nem kívánt terhesség ellen. 22%-uk fogamzásgátló tablettát alkalmaz, a megszakításos közösülést választók aránya is igen magas; 20%-os eredményt mutat. A felmérés szerint hüvelygyűrűt és spirált csupán a megkérdezettek 4%-a használ.

Az ismert fogamzásgátló módszerek mindegyikének van valamilyen hátránya a már ismert mellékhatásokon felül. Gyógyszert szedők ismerik már az „elfelejtettem bevenni”, „nem vittem magammal az utazásra”, „elszakadt az óvszer” problémaköröket. Spirált használók esetében előfordulhat a T alakú eszköz szárának letörése, súlyosabb esetben későbbi elmozdulás következtében átfúródhat a méh, és fertőzést okozhat.

Dr. Ilan Baram nőgyógyász szakorvos, fogamzásgátlás specialista célja az volt, hogy egy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszen ki, amit bármilyen életkorú hölgy biztonságosan tud használni. Orvos csapatával modern méhen belüli eszköz után kutatva fejlesztett ki egy teljesen új formájú IUD-t (Intra Uterine Ball = méhen belüli gömb). Ez az eszköz a réz mellett nitinolból áll, amely emlékezik a kiinduló formájára. Ezt a tulajdonságát más területeken régóta alkalmazzák, például implantátumok és stentek esetében.

A felhelyezést egy 3,2 milliméter átmérőjű műanyag cső segítségével végzik, ugyan úgy. mint a spirál esetében. A rézgyöngy gömb alakban helyezkedik el a méh üregében, nincsenek éles végei vagy szögletei, mint a hagyományos T alakú spiráloknak. Átmérője 12 milliméter, ez nagyjából a fele/kétharmada a hagyományos méhen belüli eszközök méretének. Felhelyezéstől kb. 5 évig használható, mivel nagyon kis mennyiségben ad le rezet a méh üregében. Ezek a felszabaduló rézionok csökkentik a hím ivarsejtek mozgékonyságát a méh üregében, ezáltal valószínűtlenné téve a megtermékenyülést.

– Európa demográfiai válsággal küzd. Felmerül a kérdés: van-e létjogosultsága napjainkban fogamzásgátlásról beszélni. A válasz egyértelműen igen, mert a cél a biztonságos fogamzásgátlás a kívánt gyermekvállalásig, ezzel csökkenthető a nem kívánt terhességek, és így a terhesség megszakítások száma. A kétévente megrendezett nemzetközi konferencia budapesti jubileumi állomásán többek között a férfi fogamzásgátlásról, a fogamzásgátlás kultúrák és vallások közötti különbségeiről, tévhitekről és a legújabb technológiákról osztják meg tudásukat nemzetközi hírű szakemberek 85 ország közel 1700 résztvevőjével a napokban.

 

Védekező férfiak

„Ideje a férfiakról is beszélni, ha a fogamzásgátlás a téma, hiszen a közeljövőben lesznek számukra is elérhető fogamzásgátló módszerek az óvszeren túl is” – mondta Prof. David Serfaty, a Férfi Fogamzásgátlás Nemzetközi Konzorcium (ICMC) alapítója az ESC budapesti sajtóbeszélgetésén. Központi kérdés az ICMC kutatói számára, hogy egy férfi is olyan fogamzásgátló módszerek közül választhasson, amely hosszútávra jelent kényelmes, de visszafordítható megoldást, ha később gyermeket szeretne. A fiatal generáció férfi tagjai egyre korábban és így több partnerrel kezdenek szexuális életet élni, ezért egyre nyitottabbak és keresik a lehetőségeket, hogy maguk kontrollálhassák mikor és mennyi gyereket szeretnének. Háromféle módszer lesz elérhető a férfiak számár: tabletta, gél és injekció és folyamatosan zajlanak a kutatások, hogy ezek minél egyszerűbbek, hatékonyabbak legyenek.


HozzászólásokArchívum

Partnereink