Ráadás a Tompa évre • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Ráadás a Tompa évre

Minikönyvek dr. Lenkey Istvántól

Különleges módon zárta le a Tompa Mihály születésének 200. és halálának 150. évfordulója ünnepi eseményeit, jubileumi kiadványainak sorát Imolay dr. Lenkey István, a Mohácson élő művészettörténész, bibliográfus.

Tompa Mihály

Mini könyv alakban megjelentette a 19. századi lelkész-költő művei közül a számára legkedvesebb elbeszélő költeményét, a Szuhay Mátyás címűt. A 10×10 centiméteres formátumú kis könyvecskét három különböző változatban adta ki 100-100 számozott példányban. A három variáns illusztrátora más és más. A sárga színű könyvecskébe Nőt Béla pécsi képzőművész készítette a grafikákat, a zöld kötet illusztrációi Baranyai Ferenc ajkai grafikus alkotásai, a fehér kiadványt Németh Andrea Mohácson élő festő, grafikus illusztrálta. Mindhárman szabadon, megkötés nélkül választhattak a költemény jeleneteiből, vizuálisan megragadható részleteiből, az alkalmazott technikát is rájuk bízta a kiadó.

A három kötet

A kötetet Lenkey István tervezte és érdekfeszítő bevezetőt is írt hozzá a mű születésének körülményeiről és tartalmáról. Mindegyik könyvet Barabás Miklós 1847-ből származó Tompa Mihályt ábrázoló litográfiája nyitja. A könyvecskék végén az illusztrátorokat bemutató írások olvashatók. A kötet technikai munkatársa Csomborné Predács Katalin volt. A nyomdai munkákat a Pécsi Kódex Nyomda végezte.

Tompa a Kisfaludy Társaság 1846-ban meghirdetett azon pályázatára küldte el ezt az elbeszélő költeményét, amelynek pályadíját a kortárs Arany János nyerte el a Toldival, Tompa Mihálynak meg kellett elégednie a dicsérettel. Szuhay Mátyás „II. Rákóczi György kállai kapitánya, majd Thököly furfangos hadnagya, akiről sok monda élhetett Tompa Mihály idejében a Sajó vidéki nép ajkán” (Lenkey István). Ezek egyikét dolgozta fel Tompa e költeményében.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS