Az öldöklés istene • Hetedhéthatár

Színház

Az öldöklés istene

A Nem félünk a farkastól című Albee-drámával állítják párhuzamba egyesek Yasmina Reza darabját, Az öldöklés istenét. Az alaphelyzetet tekintve nem alaptalan az összevetés, hisz mindkét mű két házaspár közös iszogatása közben mutat föl kegyetlen emberi játszmákat, s jut el a szellemes, kedélyes társalgástól a vitriolos veszekedéseken át a lelki pőreségbe torkolló élveboncolásig.

Az öldöklés istene
Fotó © Mészáros Csaba

A magyar származású, Párizsban élő írónő, Yasmina Reza 2006-ban írta fekete komédiáját, amely Bognár Róbert fordításában Az öldöklés istene címen vált nálunk ismertté. A darab, londoni bemutatója után bejárta a világ színpadait, Roman Polanski pedig 2011-ben filmesítette meg, világsztárok közreműködésével. Idén áprilisban a Kultúrbrigád és az Átrium közösen jegyzett bemutatóját Bereczki Csilla rendezésében láthatta a közönség, az előadásban négy kiváló színész: Herczeg Adrienn, Péterfy Bori, Hevér Gábor és Szikszai Rémusz remekel. Ez a produkció látható a Pécsi Harmadik Színházban október 4-én két alkalommal is: 18 és 21 órai kezdettel a Szabadszínház-sorozatban, melynek kurátora Kiss Mónika.

A történet két kisgyerek összeverekedésének apropóján lelep­lező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog. A szülők tisztázni szeretnék, mi is történt fiaik között a játszótéren, ám ehelyett sötétebbik énjük tör felszínre a konfliktusok során. Miként Pál Zsófia írja kritikájában, ,,Az öldöklés istenének tanmeséje halmozottan izgalmas alapanyag egy színpadi előadás megteremtéséhez: rendkívüli módon emeli ki a színház pszichologizáló erejét, mellyel az emberi természet mélységeiről és problémáiról képes beszélni, és ami még fontosabb: elgondolkoztatni.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS