A budapesti birkózó világbajnokságról jelentem • Hetedhéthatár

Sport

A budapesti birkózó világbajnokságról jelentem

Megvan az első magyar érem

Barka Emese bekerült a magyar sporttörténelembe, megszerezte a magyar csapat első érmét a 2018 évi budapesti birkózó világbajnokságon, miután a október 25-i bronzmeccsen legyőzte 6:0 arányban a román Kateryna Zhydachevskát.

Barka Emese
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Sastin Marianna egy utolsó másodpercben végrehajtott sikeres akcióval nyerte meg a második vigaszági mérkőzését, így a 62 kilogrammosok kategóriájában a bronzmérkőzésen lépett szőnyegre. Marianna az 5. helyen végzett csütörtök este, miután a bronzmérkőzésen 2:0-ra kikapott 62 kilogrammban az ukrán Yuliia Tkach Ostapchuktól.

A világbajnokság 6. napján már kötöttfogású birkózók is bemutatkoztak a budapesti birkózó-világbajnokságon. Az idén a juniorok között Európa-bajnoki és világbajnoki bronzérmes Váncza István (63 kg) volt a magyar kötöttfogású csapat első fellépője a Papp László Sportarénában, ahol a marokkói Fuad Fajari ellen győzött. A Ferencváros 19 éves tehetsége a románok idei Európa-bajnoka, Mihai Mihut ellen küzdött meg a negyeddöntőbe jutásért, ami már elég nagy falatnak ígérkezett a számára, de végül győzött. Váncza ezt követően viszont kikapott 8:0-ra az orosz Stapan Maryanyan ellen.

A vb-újonc, mindössze 22 esztendős Andrási Józsefnek az 55 kilós súlycsoportban nem sok esélye volt a kétszeres Európa-bajnok Eldaniz Azizli ellen, így ő is csak a vigaszágban reménykedett. – , s ma ő is vigaszágon birkózhat.

Bácsi Péter (82 kg) az osztrák Michael Wagner ellen lépett szőnyegre. A küzdelem esélyese a 35 éves magyar világ- és kétszeres Európa-bajnok volt, s a meccsen egyértelműen ő volt a jobb, igaz, ez csak intésekben mutatkozott meg. Bácsi a selejtezős meccsét szinte lemásolva, 2:1-re győzött a fehérorosz Viktar Sasunouski ellen a nyolcaddöntőben, majd a délelőtt során harmadszor is 2:1 arányban aratott győzelmet a kazah Maksat Yerezhepov ellen, így elődöntőbe került.

Korpási Bálint a nyolcaddöntőknél csatlakozott a küzdelmekhez és mindössze három és fél perc alatt megnyerte bemutatkozó mérkőzését az algériai Tarek Aziz Benaisza ellen, majd sikeresen továbbjutott a brazil Joilson de Brito Ramos Junior ellen is a 72 kilósok között, így elődöntőbe jutott.

Az elődöntőkből Bácsi Péter és Korpási Bálint is döntőbe jutott a kötöttfogásúak versenyében, miután Bácsi a 82 kilogrammban technikai tussal győzött a kirgiz Atabek Azisbekov ellen, míg Korpási a bolgár Aik Mnatsakaniant verte a 72 kilogrammban. A döntőkre  holnap 18 órától kezdődő programban kerül sor.

Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya is értékelte a fiúk elődöntős szereplését: Arra kellett figyelnie a srácoknak, hogy a megbeszélt technika alapján birkózzanak. Peti az elején egy kicsit fegyelmezetlen volt, de szerencsére visszahozta. Nem könnyű ilyenkor mindkét birkózóra figyelni, de szerencsére a kollégák segítségével ezt is meg tudtuk oldani. Optimista vagyok a döntőket illetően, remélem, hogy mind a kettőt behúzzuk! Bácsiból talán egy kicsit többet kivett az elődöntő, de mindkettőjükben maradt még tartalék – mondta a kapitány.

Reméljük ma már egy fényesebb éremnek örülhetünk.

A világbajnokság médiaszobájában szendvics osztáskor a zsúfolásig megtelt teremben elvétve hallani magyar szót, a világ minden részéről vannak tudósítók. Érdekesség, hogy több fotós van, mint apparát nélküli, de lehetséges, hogy a fotóriporterek többsége nemcsak fotót készít, hanem cikket is ír.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS