Hóman Bálint akadémikus • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Hóman Bálint akadémikus

Hóman Bálint akadémikus 

Éppen napjainkban bontakozott ki nagy vita Hóman Bálintról, mert Székesfehérvárott szobrot akarnak állítani neki. 1946-ban a Népbíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Vácott raboskodott 1951. június 2-án bekövetkezett haláláig. 2015. március 6-án a Fővárosi Törvényszék fölmentette őt a háborús bűncselekmények vádja alól, a népbírósági ítéleteket pedig hatályon kívül helyezte. Az akadémiai tagságát vajon mikor állítják vissza?

 

Imrédy Béla és a magyar forint

A II. világháború után a világon még sosem látott infláció bontakozott ki Magyarországon. Csak úgy röpködtek az ezer milliárd billpengők, söpörték a pillanatok alatt értéktelenné váló pénzt az utcán. A havi fizetésből fél óra múlva már csak egy doboz gyufát lehetett kapni.

Ekkor az új rezsim képviselői Rákosi Mátyás megbízásából segítségért fordultak Imrédy Bélához, Magyarország egykori miniszterelnökéhez, aki igen komoly pénzügyi és gazdasági szakember volt. Kéznél volt, hiszen az ő börtönükben raboskodott a tárgyalására várva. 1945. november 24-én halálra ítélték. Nem sokkal ezután megígérték neki, ha kidolgozza az új pénzt a pengő helyett, nem esik bántódása. Imrédy Béla 1946. február 26-án végzett a munkával. A tanulmányt letette az asztalukra. Másnap közölték vele, hogy Tildy Zoltán köztár­sasági elnök (a palástos gyilkos), a kegyelmi kérvényét eluta­sította. 28-án Imrédy Bélát a Markó utcai fogház udvarán agyonlőtték.

Ezután álltak elő 1946. augusztus 1-én a kommunisták az Imrédy Béla által kidolgozott forinttal, mint Rákosi Mátyás nagy találmányával.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS