Bélyegvilág - Sport • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bélyegvilág – Sport

A 2002. év nem szűkölködött a sport témájú bélyegek hazai kiadásában. A XIX. téli olimpiai játékok tiszteletére megjelentetett, jégkorongozót ábrázoló bélyeg nyitotta a sort, követte a magyar kerékpársport 100 éves évfordulójára egy kisív, majd a 17. labdarúgó világbajnokságra szelvényes bélyeg, november 20-án pedig a 36. tornász világbajnokságot köszöntötte bélyeggel a Magyar Posta.

A 2002. év legkiemelkedőbb hazai sporteseménye a november 19-24-e közt megrendezett 36. tornász világbajnokság, színhelye Debrecen, a Főnix Sportcsarnok. (A főnix, ez a mitológiai madár ott van Debrecen szimbólumai közt a város címerében, utalva a pusztulások utáni újjáépülésekre. Szimbóluma az egyetlenségnek, reménységnek, állhatatosságnak, erkölcsi tisztaságnak is.)

A torna, mint téma francia bélyegen jelentkezett először, 1924-ben, a párizsi olimpiai játékok alkalmából kiadott bélyegek egyikén. Hazánkban az 1925. évi, I. Sport sorozat első, 100 koronás címletén láthatunk felvonuló tornászokat. Az 1950-es évek nemzetközi bélyegművészeti díjakban gazdag bélyegkibocsátásaitól kezdődően vissza-visszatérően szerepel a torna egyes ágazataival, elsősorban az olimpiai kiadások címletei közt. A női torna többségében a talajtorna egy-egy megragadó mozzanata, gyakorlatrésze jut szóhoz, de láthatunk gerendán, felemáskorláton bemutatott gyakorlatot is; a férfi számok közül a korláton, nyújtón, gyűrűn, lovon végzett szerepel. Szemlélve ezeket, felidéződnek a nagy sikerek, a bélyeg ábrájába bele véljük látni Keleti Ágnest (1952-ben talajon, 1956-ban talajon, gerendán, felemáskorláton olimpiai bajnok), Makray Katalint (A tokiói érmesek sorozatból), a nagy „lovasokat”: Magyar Zoltánt (a montreali olimpiai érmesek sorozat 1 forintos címletén), Guczoghy Györgyöt, Borkai Zsoltot, no és Csollány Szilveszter feledhetetlen gyűrűgyakorlatát a XXVII. nyári olimpiai játékokon (Sydney sorozat egyik címletén). És sorba a többi nagyszerű sportembert, kik nemcsak eredményeikkel, hanem emberi tartásukkal is örök példaként állhatnak előttünk.

A november 20-án forgalomba hozott 160 forint névértékű bélyeg az Európán kívüli országokba szóló 20 gramm súlyhatárig terjedő levelek bérmentesítésére jó a legújabb, 2002. november 15-étől érvényes díjszabás szerint.

A bélyeget tervező Pálfi György lólengést ábrázol, „sajátos” megfogalmazásban. (Több szót nem érdemes rá vesztegetni…)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS