Elhunyt a Formula-1 legenda, Niki Lauda • Hetedhéthatár

Sport

Elhunyt a Formula-1 legenda, Niki Lauda

70 éves korában elhunyt Niki Lauda, a Formula-1 legendás alakja. Ő az egyetlen versenyző a  sportág történetében, aki a két legsikeresebb csapat, a Ferrari és a McLaren színeiben is csúcsra ért a királykategóriában.

Niki Lauda 1977-ben a Ferrari színeiben
Kép forrása: scuderiafans.com

Lauda 1971-től 1985-ig tartó pályafutása alatt háromszor volt világbajnok. 1975-ben és 1977-ben a Ferrari pilótájaként lett világbajnok, majd kétéves kihagyás utáni visszatérését követően 1984-ben a McLaren-nél diadalmaskodott az összetett pontversenyben. Minden bizonnyal többször is végezhetett volna az élen, ám egy szörnyű baleset, amely majdnem az életébe került, megakadályozta ebben. Lauda 1976-ban a Nürburgringen rendezett német nagydíjon egy ütközés során életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, és nagy mennyiségű mérgező gázt lélegzett be, miután Ferrarija lángra kapott. Túlélte a balesetet és hatalmas akaraterővel visszatért a pályára, a hat héttel később megrendezett olasz nagydíjon újra autóba ült.

1985-ben hagyott fel a versenyzéssel, majd több csapatnál is dolgozott különböző pozíciókban, miközben légitársaságait is irányította. Az 1977-ben a világ legjobb sportolójának is megválasztott autóversenyző 2016-ban Laureus-életműdíjat vehetett át.

2018 júliusának végén egy súlyossá váló megfázás miatt előbb kórházba került, majd augusztus 2-án, majdnem napra pontosan a nürburgringi baleset évfordulóján tüdőátültetésen esett át. A német dpa hírügynökség a család közlése alapján arról írt, hogy a sportlegenda hétfőn a családja körében, békésen távozott.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS