Összművészeti udvar a POSZT idején - 2019-ben is! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Összművészeti udvar a POSZT idején – 2019-ben is!

Az elmúlt évtizedben már hagyománnyá vált, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején Pécsett, a Király utca 9. szám alatti épületegyüttesben és annak belső udvarában változatos kulturális programokat rendeznek. 2019-ben is bőséges kínálat várja azokat, akik ellátogatnak ide a Pünkösd utáni héten – június 11-16. között. Olvasóink az idei eseménysorozaton több alkalommal is találkozhatnak szerzőtársainkkal!

 

Könyvhét a Király utcában a napvitorlák alatt – stílusos kapubejárat – retro hangulat a könyvvásáron – a színpadi programok mindig sok nézőt vonzanak – interaktív animációtörténet – papírszínház kiállítás – az udvaron mindig békebeli hangulatban lehet olvasgatni, beszélgetni

Könyvheti programok
A Csorba Győző Könyvtár szervezésében a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából június 13-16-ig naponta 13.00-19.00 óráig könyvesboltok és könyvkiadók árusítják a város legforgalmasabb sétálóutcájában, a Király utcában a Könyvhétre megjelenő legújabb köteteiket. Az intézmény könyvbemutatókat szervez az esemény ideje alatt a Csorba Győző Könyvtár – Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági Tanuló Térben. A 16.30-kor kezdődő beszélgetések időpontjai és témái:
– Június 13., csütörtök: Párhuzamos univerzumok
– Június 14., péntek: Szerb Antalról kétszer
– Június 15., szombat: Keresztesi József: Inverz Ophelia

 

Retro könyvvásár maraton

Idén is Retro könyvvásár maratont rendez a Csorba Győző Könyvtár június 11-15-ig naponta 13.00-17.00 óra között a Király u. 9. udvarában található Retrováriumban. A könyvvásár célja a könyvtár állományából kivont, jó állapotú könyvek értékesítése. A szervezők ezzel lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vásárlók kedvezményes áron hozzájuthassanak minőségi szépirodalmi művekhez, szakkönyvekhez, képzőművészeti albumokhoz, valamint a manapság már kuriózumnak számító bakelitlemezekhez. A befolyó bevételt a könyvtár új dokumentumok beszerzésére fordítja, így a vásárlók amellett, hogy gyarapíthatják könyvgyűjteményüket, egyúttal hozzájárulnak az olvasók jobb kiszolgálásához is. Naponta frissülő könyvkínálattal, kellemes zenével, retró hangulatú közösségi térrel vár mindenkit a Retro könyvvásár!

 

Színpadi programok

Naponta 18.00-19.00 óra között változatos zenés-irodalmi-táncos programok lesznek az udvar színpadán. A programokat napi bontásban az alábbiakban soroljuk fel:
– Június 11., kedd: Flamenco 3 felvonásban
– Június 12., szerda: „Ady emlékezete” – a Vers- és Prózamondó Pedagógusok Műhelyének műsora – barátunk és szerzőtársunk Hernádi László Mihály közreműködésével
– Június 13., csütörtök: Hetedhéthatáron innen és túl – író-olvasó találkozó Hajnal Máriával, Hegedüs Andrással és Smelka Sándorral
– Június 14., péntek: Felis Lunae – Holdmacskák – fúziós orientális tánc, majd 18.30-tól A színházfotózás kulisszatitkai címmel beszélgetés Körtvélyesi Lászlóval, a Pécsi Nemzeti Színház fotósával
– Június 15., szombat: Zenés nyári este könnyed dallamokkal – a Tillai Tímea énekstúdió tagjainak műsora

 

Animációtörténeti kiállítás

Az udvarban június 11-15. között délutánonként megtekinthető a Pécsi Animáció Története kiállítás, ahol a látogatók élményt adó tárlatvezetésen ismerhetik meg az animációkészítés technikáit, az egyszerű kezdetleges eszközöktől a klasszikus rajzfilmeken és stoptrükk-animációkon át a számítógéppel készített filmekig. A kiállítás központi témája a rajzfilm – lépésről lépésre ismerhető meg egy film elkészítésének folyamata. S hogy mi minden látható itt? Többek között eredeti forgatókönyv, figura- és háttértervek sora, a mozgásfolyamatok tervei, a kihúzott és kifestett celluloid lapok sokasága, a ma is üzemképes trükk-kamera és a filmvágóasztal. A rajzfilmek mellett az animációs műfaj másik fontos területe, a stoptrükk-technika is bemutatásra kerül: bábok, kockák, papírból kivágott figurák, kisautók, vagy akár bonbonok mozdulnak meg, kelnek életre! A kiállítás áttekintést ad az 1970-es évektől három évtizeden át működő pécsi animációs filmstúdió alkotásairól is.

 

Népek dalai – kóruskoncert

Június 12-én 19.00 órától egy igazán könnyed, pezsgő, színes nyári koncerten a világ különböző népeinek dalai szólalnak meg nőikari feldolgozásban, a Canticum Pécsi Női Kamarakórus előadásában a Belvárosi Közösségi Tér nagytermében.

 

Színház és nosztalgia

A kapualjban az elmúlt évek hagyományát követően idén is látható lesz a POSZT-visszatekintés című fotóteregetés Komlós Attila szerzőtársunk felvételeiből a POSZT teljes időtartama alatt az udvar nyitvatartási idejében; a Reménysugár Egyesület emeleti közösségi terében pedig a száz évvel ezelőtti korszak hangulatát megidéző Papírszínházak régen és ma című mini-kiállítást tekintheti meg a közönség június 11-14. között a kiállítótér nyitvatartási idejében.

 

Helyszín: Csorba Győző Könyvtár – Belvárosi Fiókkönyvtár udvara (Pécs, Király u. 9.)
Esőhelyszín: Belvárosi Ifjúsági és Tanuló Tér (Pécs, Király u. 9.)

A programsorozat szervezői: Csorba Győző Könyvtár, Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület, PKK Belvárosi Közösségi Tér, Reménysugár Kulturális Egyesület.

(A linkekre kattintva az adott program Facebook-eseménye érhető el.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS