Gótikus hologramok – Vály Sándor (FIN) kiállítása • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Gótikus hologramok – Vály Sándor (FIN) kiállítása

Vály Sándor Finnországban élő magyar képzőművész, médiaművész. Harminc év után most először állít ki itthon; a Zsolnay Fényfesztivál prológusaként nyílik meg június 22-én Gótikus hologramok című kiállítása a Pécsi Galériában.

Művészetét konceptuális és filozófiai dimenzió jellemzi, amely nemcsak a festészetre korlátozódik, hanem kiterjed a szobrászat, zene, film és az irodalom területére is, átfogó gondolatiságra épülő műalkotásokat hozva létre.

Gótikus hologramok című installációja a gótikus térábrázolásban megjelenő perspektívára reflektál, a fényekből kibontakozó tér- és időviszonyok rendszerével.

A gótika perspektívája egykor az idő és tér új szerveződését hozta létre: a különböző idősíkokban zajló események egy képen belül, térbeli egymásutániságban szimultán jelentek meg.

A Pécsi Galéria derengő fényalagútjában az installáció térviszonyai az emlékezet időstruktúráját képezik le. A tér töredékei egyidejűleg látszanak ugyan, de egyes formák élesen kirajzolódnak, mások a homályba vesznek, a poros tárolókban, vitrinekben azonosíthatatlan vagy emberi formákra utaló testekké alakulnak. Vály Sándor installációjában a fény több mint látvány:
folyamatos az aspektusváltás térben és időben.

Vály 30 évvel ezelőtt költözött Finnországba, a Pécsi Galéria meghívására azóta most először állít ki itthon.

A kiállítás a Pécsi Galéria és a Fényfesztivál közös programja, amely a Fényfesztivál „prológusaként”, június 22-én a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg 17.00 órakor.

Facebook esemény

 

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Gótikus hologramok – Vály Sándor (FIN) kiállítása”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés