A kaposvári csoda folytatódik • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A kaposvári csoda folytatódik

Manapság fesztiválok tucatjait rendezik országszerte. A nyári időszakra ez még inkább igaz, hiszen a forró esték újabb lehetőségeket nyújtanak a szabadtéri programokra is. Hozzáértők szerint a fesztiválszervezés egyet jelent a mély vízbe ugrással, hiszen nem tudni előre, milyen vonzerővel rendelkezik majd az újabb próbálkozás. Ezért aztán némelyek csak néhány szezont érnek meg, míg mások hosszú időn keresztül fennmaradnak. A Kaposfest az utóbbiak közé tartozik, hiszen a 2019. augusztusi programsorozat immár a tizedik, vagyis maholnap egy évtizedet tudhat maga mögött. Hogy mi a siker titka, nem vállalkoznék a megfejtésére, két alappillér azonban feltétlenül szükséges hozzá, mint elkötelezett és kitartó, művészetükkel maguknak már nemzetközi szinten is rangot kivívott művészek, mögéjük álló támogatók, akik hisznek a művészek tervének megvalósíthatóságában. Így volt ez 2010-ben is, amikor a Kaposvár szülötte Kokas Katalin hegedűművész által megálmodott Kaposfest első alkalommal indította a programjait. Ettől kezdve a fesztivál töretlen népszerűségnek örvend, Katalinék az első öt évben tartották meg a művészeti vezetést, majd azt átadták Baráti Kristófnak és Várdai Istvánnak.

Egy ilyen rendezvényben elképzelhetetlen munka és energia van, először is az adott évi koncepció kialakítása, a zeneművek körvonalazása, a kísérő események összeállítása, majd mindennek az oda-vissza egyeztetése a világ különböző részeiről felkért művészekkel, akiknek már egy évre előre megvan a fellépéseik ideje, aztán a műsor összeállítása, helyszínek lefoglalása, kommunikálás, nyomdai munkálatok, és még sorolhatnánk tovább. A néző akkor lép a folyamatba, amikor minden készen áll, a program és a jegyek már elérhetők.

A két művészeti vezető, Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész, maguk is világjáró előadók, így az általuk ismert számos művész közül saját szempontjaik szerint ki tudják választani a legjobbakat. Vannak olyanok, akik visszatérő szereplői a fesztiválnak, de korábban nem ismert művészekkel is évente találkozhatunk.

Minden nyári fesztiválnak megvan a maga különleges atmoszférája, úgy is mondhatni, a varázsa. Még inkább igaz ez akkor, ha nem túl nagy városban zajlik, mint Kaposvár esetében. A Kaposfest a város központja köré koncentrálódik, ahol maga a rendezvény fő helyszínéül szolgáló Szivárvány Kultúrpalota helyezkedik el, a környéken pedig parkok, terek, virágok, szökőkutak, cukrászdák, éttermek váltják egymást. A szálloda halljában, egy étterem vagy cukrászda teraszán, avagy séta közben a látogató lépten-nyomon a művészekkel találja magát szemben, amint ők is az étterem teraszán ülnek, a hangszerüket rejtő tokkal a kezükben éppen próbára mennek, vagy már a színházba igyekeznek jóval az előadást megelőzően. Mert amíg a néző azért van Kaposváron, hogy élvezze a fesztivált, a művészek csak a feltétlenül szükséges időt töltik pihenéssel, hiszen minden nap több órát gyakorolnak, akár van aznap fellépésük, akár nincs.

Szintén nem újdonság a Kaposfesten, de a fesztivált jellemző vendégszeretet és közvetlenség egyik megnyilvánulása, hogy Bolyki György fesztiváligazgató valamennyi alkalommal jelen van. Koncert előtt olyan korán még nem sikerült odaérnem, hogy ne állt volna az épület előtt felállított asztalnál, a napi teendőket ellátó munkatársai között, majd pedig a bejáratnál személyesen invitálta a publikumot a belépésre, üdvözölve a mellette elhaladókat, és néhány szót váltva velük – akik közül sokan a törzsközönség évről-évre visszatérő tagjai.

A hagyományok részeként kézbe veheti a látogató a Kaposfest Times napilapot, benne az előző napi összefoglalóval, és az aktuális napi eseményekhez kapcsolódó ismertetőkkel.

A fesztivál látogatójára annyi élmény vár, amennyit az ideje engedi. A délelőtti és az esti koncertek között ellátogathat Rippl-Rónai József életének helyszínére, a Róma villába, ahol megcsodálhatja a festőművész alkotásait, egykori otthonát, műtermét. Testvére, Ödön gyűjteményének a megtekintése sem hagyható ki, aki korabeli művészek képeit szedte maga köré. Időszaki és állandó kiállítások, kifejezetten a fesztivál idejére szervezett programok, és még sok más élményt adó elfoglaltság várja a fesztiválra érkezőket.

Aki mindebben részesülhet, rég megvette a fesztiváljegyét, hiszen amint interneten megjelent az elérhetőség, néhány óra elteltével alig akadt szabad hely.

Kíváncsian várjuk, mit kapunk a X. Kaposfesttől, program szerint, és meglepetésként.

Kaposfest, 2019. augusztus 13-19.
Honlap: kaposfest.hu

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS