Andreas Schühly, Frank Becker, Florian Klein: Valós idejű stratégia • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Andreas Schühly, Frank Becker, Florian Klein: Valós idejű stratégia

Amikor a stratégiai előrejelzés és a mesterséges intelligencia találkozik

Valós idejű stratégia? Igen, ez lehetséges! Egy német szerzőtrió sikerkönyve arról, hogy a jelenlegi, gyorsan változó világunkban egy olyan, dinamikus jellegű stratégiai menedzsmentre van szükség, ami egyszerre képes reagálni a váratlan helyzetekre, miközben a stratégia hosszú távú fókuszát is megőrzi. A tények, adatok és álhírek hullámaiban irányító döntéshozóknak technológiai alapú megoldást javasolnak a szerzők, a mesterséges intelligencia tudatos alkalmazásával. Emellett pedig bemutatják azt is, miként javíthatjuk a körülöttünk zajló események valós idejű érzékelését, azok értelmezését, valamint feldolgozását (tágabb, holisztikusabb értelmezéssel).

A globalizáció, valamint az emberek és a piacok hiperkonnektivitása drámaian növelte a társadalom és a gazdaság változékonyságát – ezen körülmények áldozatává vált a hagyományos stratégiai tervezés érvényessége és élettartama is. Szintén ennek irányába mutat, hogy az elérhető tények, adatok, vélemények és ötletek sokasága ma már messze túlmutat azon, amit a döntéshozók és tanácsadóik még képesek lennének megragadni.

A szerzők, Andreas Schühly gyakorló szcenáriótervező, a tervezés kulturális aspektusainak szakértője; Frank Becker komplexitáskutató, aki a technológiai szakértelmet képviseli; és Florian Klein stratégiai szakértő, a terület evolúciójának kutatója, nézeteik kombinálásával e kötetükben megmutatják, miként halványult el a határ az ember stratégiai gondolkodása és a mesterséges intelligenciaalapú érzékelés között, valamint hogy a döntéshozók és tanácsadóik miként használhatják a mesterséges intelligenciát a döntési képességeik fejlesztésében.

A kötet egyik fő üzenete, hogy a hosszú távú döntéshozatal során bár nem tudjuk teljesen uralni a komplexitást és az alkalmazkodást, de legalább képesnek kell lennünk arra, hogy valós időben, a lehető legtájékozottabban reagáljunk. E képességünk pedig fejleszthető, ahogyan a mesterséges intelligencia is tanul és fejlődik. Ugyan nem ismerhetjük előre az összes akadályt, azonban a mesterséges intelligenciának köszönhetően mindig képesek leszünk felismerni, amikor egy éppen előttünk bukkan fel, és azt is, hogyan helyesbíthetjük optimálisan az útvonalat.

 

Andreas Schühly a Deloitte igazgatója. Számos nemzetközi nagyvállalat globális stratégiai projektjeinek kidolgozásában vett részt, melynek során a szakértői tudást a mesterséges intelligencia algoritmusaival ötvözte.

Frank Becker a Deloitte Németország stratégiai és innovációs osztályának vezetője. Csapata irányítja a mesterséges intelligencián alapuló döntéshozást támogató termékek fejlesztését is.

Florian Klein a Long View Center (CLV) alapítója és igazgatója. A cég a Deloitte kompetencia központja, amely az egyre gyorsabban változó világban innovatív módszerekkel támogatja a vállalatok, valamint az állami és nem kormányzati szervezetek döntéshozóit a jövőbiztos stratégiák kidolgozásában.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS