Biszak Bogáta: A felhasználók visszajelzése számunkra fontos • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Biszak Bogáta: A felhasználók visszajelzése számunkra fontos

Az Arcanum Digitális Tudománytár (rövidítve ADT) egy magyar nyelvű folyamatosan bővülő digitális könyvtár, amely korabeli kézikönyveket, lexikonokat, folyóiratokat, napi- és hetilapokat tesz közzé az interneten. A dokumentumok minden szava, kifejezése kereshető, a keresések találati listája bárki számára böngészhető, a dokumentumok, pdf-ek megtekintéséhez előfizetés szükséges. Vannak intézmények, ahol előfizetés nélkül elérhető az adatbázis, az ingyenes válogatásukban pedig szemügyre vehető a felület. A rendszert én is kipróbáltam, a cég egyik munkatársával, Biszak Bogátával a cég budai irodájában beszélgettünk.

Biszak Bogáta

Milyen célból jött létre az Arcanum Digitális Tudománytár?

A cég harminc évvel ezelőtt jött létre 2014 óta lehet előfizetni a szolgáltatására, amely folyamatosan bővül. Célként azt tűzte ki, hogy az előfizetők hozzáférjenek több száz hazai és tudományos és szakfolyóirat korábbi számaihoz.

Kik használják és milyen célból szolgáltatásaikat?

A felhasználók főként történészek, családkutatók, de sokan nosztalgiázva „lapozgatják”. Van például, aki megnézi, mi történt egy bizonyos napon esetleg születése napján, vagy azt, mit írtak egy fontos eseményről. Sok blog is felhasználja történelmi forrásként.

Úgy gondolom, hogy az újságírók anyagot gyűjtenek cikkeikhez továbbá megnézik, hogy a digitális archívumban milyen újságokban jelentek meg cikkeik korábban. Én több mint ezer cikket írtam különböző újságokba. Tíz cikkemet találtam meg a szerb Új Szóban, több magyar újságban összesen tízet. Önt milyen szempontok vezérelték,hogy részt vegyen a cég vezetésében?

Óvónő és mentálhigiénés közösségi segítő a végzettségem, gyerekekkel foglalkoztam. Hét év után úgy döntöttem, hogy részt vállalok családunk cégében. Pont szükség volt valakire, aki az akkor induló ADT-vel kapcsolatos szerződési, marketing és ügyfélkapcsolati munkákat végezze.

Milyen előnye van az önök könyvtárának egy nem digitális könyvtárral szemben?

A fő előnye, hogy minden egy helyen elérhető, nem kell több könyvtárba menni. Ez meggyorsítja a keresést. Olyan találatokra is bukkannak a felhasználok az adatbázisban, amire nem gondoltak volna, hiszen közel 30 millió oldalban történik a keresés. Így olyan újságokban is, amiket különben meg se néztek volna. Mondok egy példát. Ilyen újság a Borsszem Jankó (kormánypárti élclap). 1893 végén Márk Lajos karikatúráival beszámolt a Műcsarnok téli kiállításáról. Így megtudtuk, hogy nézett ki ebben az időben kiállított Dudits Andor festmény.

Miért a bibliákat digitalizálták először, és felsorolna néhányat?

Mert a legnépszerűbb, legtöbbet hivatkozott könyv. Az alábbiakat dolgoztuk fel, melyek az ingyenes Kézikönyvtárban érhetők el, erre nem kell előfizetni.

Biszak Bogáta és a szerző

Biblia. Szent István Társulat fordítása jegyzetekkel – Bibliatéka
Biblia (Vulgata editionis) – Bibliatéka
Biblia Hebraica
Biblia. Károli Gáspár fordítása – Bibliatéka
Biblia. Károli Gáspár fordítása – Hangzóanyag
A Könyvek Könyve – Hangzóanyag
Református Biblia (Kálvin János Kiadó) – Bibliatéka
Bible (Authorized King James version) – Bibliatéka
Bibel (Nach der übersetzung Martin Luthers) – Bibliatéka
Biblia. A Magyar Biblia Tanács fordítása.

Jelenleg hány oldal érhető el, és ez a szám mennyivel növekszik havonta? Az arcképkereső hány elemet tartalmaz?

Jelenleg 29.773.487 oldal érhető el, októberben elérjük a 30 millió oldalt, havonta több százezer oldal a növekedés. Az arckeresőben 10 millió kép van.

Képzelje, egy veszprémi újságban megleltem hasonmásom, azt hittem, én vagyok.
Mennyi a feldolgozott folyóiratszám? Vannak külföldön magyarul megjelentek?

Jelenleg 2.371 feldolgozott folyóiratcímünk van, ez a szám minden hónap elején bővül, kb. 98%-ban Magyarországon megjelent, de ausztráliai, amerikai emigráns magyar lapok is megtalálhatók.

Valóban fontosak az ausztráliai és amerikai dél-amerikai lapok, de legalább ennyire a cseh, szlovák, szerb, ukrán, román lapok. Például olyan, magyar nyelven megjelent interjút találtam Oriana Fallacival a szerb Magyar Szóban, amely Magyarországon nem jelent meg. Hogyan történik a feltöltés?

A feltöltés folyamata szkennelés jpg formátumban, utána OCR programmal felismertetjük a szöveget, és kétrétegű pdf-et készítünk, melynek köszönhetően a felhasználók az eredeti dokumentumot látják, a szöveg pedig kereshető.

Fejlesztik a rendszert?

Az ADT-t folyamatosan fejlesztjük, például már kiadás helye szerint is lehet listázni a címeket térkép alapján, értesítést küldünk frissítéskor új találatokról, illusztrációra is lehet keresni. A felhasználók visszajelzése számunkra nagyon fontos, azok alapján is történnek a fejlesztések. Például új fejlesztés a könyvjelzők címkézése. Nagy hangsúlyt kap a szoftver fejlesztése is, a mesterséges intelligenciának köszönhetően használható arckereső szolgáltatásunk. Minél több folyóirat digitalizálása mellett elindultunk a könyvek irányába is.

Van olyan, amit nem kérdeztem, de szívesen megosztaná olvasóinkkal?

Vannak ingyenes szolgáltatásaink is. A Hungaricana elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. A Kézikönyvtárban régi kiadványaink nagy része elérhető közös keresővel. A Mapire térképes adatbázis folyamatosan bővülő gyűjteménye a nagy katonai felmérések mellett kataszteri és várostérképeket is tartalmaz, amelyeket akár 3D-ben vagy egymással összehasonlítva is meg tudunk jeleníteni, miközben történeti síkon is tudunk településneveket keresni. Csak a térképszelvények letöltéséért kell fizetni. Csak intézményekből érhető el szaktars.hu oldalunk, ez az adatbázis azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS