A 90 éves „üzemi bérház” – 5. rész • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A 90 éves „üzemi bérház” – 5. rész

Pécs lakói, a vásárcsarnokba ellátogatók, a távolsági autóbusz-pályaudvarról indulók, vagy oda érkezők közül szinte mindenki elsétált már a Zólyom utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló régi, nagy, kétemeletes, terméskő lábazatú sárga ház mellett. Naponta több ezer ember fordul meg itt, így mondhatjuk, hogy ez a palota Pécs egyik legismertebb épülete, mégis szinte alig tudni róla valamit. Cikksorozatunk az épület történetét dolgozza fel.

 

Üzlethelyiségek a Siklósi/Benyovszky/Bajcsy-Zsilinszky úti épületrészben

A gyógyszertár és a nyugati bejárat közötti épületrész földszintjén eredetileg három üzlethelyiséget alakítottak ki. E három üzlethelyiség összevonásával, hónapokig tartó gondos előkészítő munka után 1933. június 16-án nyílt meg a Postatakarékpénztár pécsi zálogkölcsön intézete. Vezetőjéül Vincze József postatakarékpénztári számvizsgálót, becsüsnek Lang Frigyest nevezték ki, az irodai munkákat a pécsi Szmick László intézte. A zálogház berendezése a legmodernebb volt, pécsi iparosok keze munkáját dicsérte. A zálogintézet ékszerekre, ruhákra, vonógépekre, biciklikre és egyebekre adott kölcsönt. A Pécsi Napló június 17-i száma terjedelmes helyszíni tudósítást közölt a zálogház első napjáról, a különböző társadalmi csoportokat képviselő ügyfelekről – szegény asszonytól házaló ügynökön és volt mulató-tulajdonoson át a „jobb körökhöz tartozó” magas vékony lányig –, a beadott tárgyakról és két detektív látogatásáról, akik az intézmény rendészeti szempontból történő ellenőrzését jöttek megbeszélni. Egy héttel később, szintén a Pécsi Napló a zálogházzal kapcsolatban hatalmas sikerről számol be, az első hét forgalma messze felülmúlta a várakozásokat, 650 tétel került beadásra, ebből 280 ruhanemű, öltöny, varrógép, kerékpár, illetve 370 ékszer és különféle nemesfém tárgy. A zálogház vezetősége már azzal a tervvel foglalkozott, hogy a budapesti zálogházakban elhelyezett értékek lejáratának meghosszabbítását és kiváltását Pécsről is lehetővé tegye. A zálogház tíz éves fennállása alkalmából kultúrtörténeti áttekintést is tartalmazó, hosszú írás jelent meg a Pécsi Naplóban Lőrinczy Mária tollából. A cikkből megtudhatjuk, hogy a ház és a benne működő „zaci” egy helyi dal ihletőjévé is vált: „A Benyovszky Móric utca sarkán van egy palota…” – dalolja a közismerten kopott slágerrel együtt a pillanatnyi pénzzavarban szenvedő embertársunk, aki a téli reggel ködében hóna alatt kis motyóval igyekszik a „zaci” felé.

1960-as évek

A második világháborút követő évtizedekben – egészen a rendszerváltásig – a volt zálogház helyiségei változó funkciókat töltöttek be, irodaként, étkezdeként, raktárként funkcionáltak. Az 1980-as években a május elsejei felvonulások bizonyos kellékeit is tárolták itt: zászlókat, transzparenseket, ezüstszínű békegalamb-dúcot. 1985-től az épület első emeleti irodáiból kiköltöző Pécsi Vízmű ügyfélszolgálati irodát alakított ki. Az 1990-es évektől néhány éves periódusokban – az üzlethelyiségek alkalmanként történt különválasztásával majd újbóli egybenyitásával – működött itt többek között autókereskedés, a Pécsi Közlekedési Rt/Zrt. helyi autóbusz menetjegy- és bérletpénztára, a Generali biztosító képviseleti pontja, víz-gáz-fűtés szerelvénybolt. A cikk írásakor ingatlaniroda található a helyiségekben.

A lépcsőháztól délre eredetileg két üzlethelyiséget alakítottak ki, egy-egy bejárattal és nagy kirakattal. Abban az időszakban, amelyből az üzlethelyiségekről rendelkezésre áll forrás, már egybe vannak nyitva a helyiségek, vegyes élelmiszerboltként üzemel az épület ezen része. A rendszerváltást megelőzően a Baranya Megyei Élelmiszerkereskedelmi Vállalat 159. sz. élelmiszer-háztartási üzlete működött itt, majd magánvállalkozásként néhány évig szintén élelmiszerboltként funkcionáltak a helyiségek. Az 1990-es évektől rövid ideig egyedi tervezésű bútorokat és ajándéktárgyakat árusító szalon, majd szépségszalon-kozmetika nyert elhelyezést. 2008-ban, az addig a szomszédos, Bajcsy-Zsilinszky út 35. szám alatti épületben található vasbolt költözött be és működik azóta is e helyen.

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS