Zeneközelben - ötszázadszor! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Zeneközelben – ötszázadszor!

500. adásával jelentkezik a Zeneközelben, Juhász Előd emblematikus zenei beszélgetős műsora február 14-én 17:04-18:00-ig a Katolikus Rádió hullámhosszain.

Juhász Előd
Kép forrása: Wikipédia

Juhász Előd zenetörténész, televíziós-rádiós szerkesztő, műsorvezető 1963 és 1981 között volt a Magyar Rádió zenei szerkesztője. Ekkor született meg a személyétől és Csiba Lajos társszerkesztőtől elválaszthatatlan Zeneközelben c. műsor, mely 25 évig futott a rádió műsorán. A népszerű rádióműsorban művészek, tudósok és közéleti személyiségek egyaránt rendszeresen megfordulnak.

„A Zeneközelben elnevezés ‘isteni sugallatra’, egy athéni kéthetes ösztöndíjas út során, séta közben született. Lényegét Csiba Lajossal így fogalmaztuk meg: személyes hangú, kötetlen, élő műsor – nem kritika, s nem recenzió, inkább bő konferálás mindarról, ami a levegőben van a zenével kapcsolatban, ami aktuális, sokakat érdekel, legyen az hangverseny, opera, bemutató, jazz vagy popesemény, lemez, könyv, vendégjáték, egy muzsikus elhunyta vagy évforduló. A sorozat szórakoztató összehasonlításokra, szubjektív „tálalásra” is ad alkalmat. Lényege a nyitottság: zenéről, zenészekről, lehetőleg érdekesen – sokaknak!” – mondta Juhász Előd a műsorról.

Juhász Előd 1981 és 2002 között a Magyar Televízió főmunkatársa, ahol – egyebek mellett – a Zenebutik sorozatot vezette. A rádiós Zeneközelbenhez hasonlóan ez is több műfajú és pergő tempójú volt, a komolyzenei témák mellett bemutatták a legfrissebb nyugati pop-rock-videoklipeket, de irodalmi, képzőművészeti és film-előzetes mozaikok is szerepet kaptak benne.

Kollégájával, Csiba Lajossal 2011 óta a Magyar Katolikus Rádió égisze alatt készítik az eredetivel azonos néven futó Zeneközelben sorozatot. A műsor sokszínűségéhez híven az elmúlt 10 évben zenészek, tudósok, színészek és politikai szereplők is szép számmal látogattak el a stúdióba, köztük Baán László főigazgató, Eperjes Károly, Gyulay Zsolt olimpiai és világbajnok kajakozó, Wolf Péter, Balázs Fecó, Fülöp József filmrendező és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A műsor 500. adása vasárnap, 17:04 perctől hallható a Katolikus Rádió hullámhosszain és honlapján. „Az elmúlt tíz év nagyszerű vendégek társaságában és megőrzendő-továbbadandó gondolatok összegyűjtésével telt. Az 500. adással kapcsolatban csak annyit árulnék el, hogy rendhagyó, ízig-vérig ünnepi Zeneközelben adással készülünk.” – árulta el Juhász Előd.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS