Mesekönyv-gyűjtés • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Mesekönyv-gyűjtés

Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület (EJKE) mesekönyveket gyűjt az erdélyi Kőhalom iskolai könyvtárának, a gyűjtést 2010. novemberében kezdtük és 2011. márciusig folytatjuk.

A kőhalmi általános iskolát a 2010/11-es tanévtől összevonták a líceummal. Az iskola magyar tagozatán az óvodában 21, az elemiben 27, az általánosban 58 és a líceumban 52 diák tanul.

A volt általános iskola és a líceum is külön – külön épületegyüttesben működik, külön – külön könyvtárral. A diákok egy része a kőhalmi szórványkollégiumban van elhelyezve, ahol szintén van könyvtár. Az általános iskola könyvtára igen szegényes a magyar nyelvű könyveket illetően. Itt elsősorban és legfőképpen magyar nyelvű meséskönyvekre van szükség.

Néhány szó az egyesületünkről…

Az EJKE 2010. évben alakult. Fő célunk az egyesület tagjai által megismerni és a szélesebb közönséggel megismertetni Erdély természeti, kulturális, gasztronómiai értékeit, népi hagyományait, a határon túli magyarsággal való kapcsolatok létrehozása és ápolása útján. Az egyesület célja továbbá kirándulások, túrák szervezése, az erdélyi magyar néphagyomány, népművészet népszerűsítése; az erdélyi magyar kulturális és társadalmi szervezetekkel való kapcsolatok kiépítése, ápolása, az erdélyi magyar irodalom, egyéb művészeti és tudományágak megismertetése, népszerűsítése Debrecen megyei jogú város és Magyarország területén.

Az egyesület a működése során igyekszik az erdélyi mindennapokban is részt venni, nem csak a szép, retusált képeket mutatja. A Romániában kisebbségben élő magyarság a jelentős javulás ellenére nagyon sok nehézséggel kell szembenézzen. Egyik nagyon súlyos probléma a megfelelő színvonalú anyanyelvi oktatás, ami alapfeltétele a szülőföldön maradásnak. Ebből a szempontból a legnehezebb helyzetben azon települések vannak ahol a magyarság kis létszámban él.

A segítség – még ha az egyes emberek részéről nem is tűnik nagynak, jelentősnek – megsokszorozódva igen figyelemre méltó eredményekkel járhat!

A postacímünk: 4032 Debrecen, Vezér u. 23. IV/10.

Az egyesületünk honlapja: www.ejke.hu

Ismertető a településről: http://www.erdely-szep.hu/Kohalom/index.html

Könyvgyűjtési felhívás: http://www.ejke.hu/doku/adomanykohalmiiskola.pdf

Csíki András
EJKE elnök


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS