Mézga • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Mézga

Géza Pestre tartott, állásinterjúra. Úgy számolta, ha kettőkor bejut a HR-es elé, akkor még bőven lesz ideje elérni az utolsó vonatot, amivel haza tud érni este nyolc előtt. Rohadt covid!

Így, csupa kisbetűvel, nem érdemel mást. Az IC eddig egész tempósan zakatolt, de most megálltak a semmi közepén. A kalauz fahangon bemondta, hogy csak forgalmi okokból, ne szálljanak ki a vonatból. Hát jó, nem fog. Úgyis köd van, meg hideg. Minek is akarna? Azért felkelt, mert szólította a szükség. A csodálatos vasúti vécé. Harminc éve ugyanúgy néz ki, és ugyanolyan esetleges, hogy folyik-e víz a csapból. Ma sem volt szerencséje. Elöntötte a tehetetlen düh. Emberek! Világjárvány tombol lassan egy éve, és a MÁV képtelen megoldani, hogy működjön a legalapvetőbb higiéniai felszerelés? Azért az ajtóra kiragasztottak egy látványos tájékoztatót a helyes kézmosás mikéntjéről. Kösz a nagy semmit, agyalágyultak!

Még jó, hogy hozott magával kézfertőtlenítőt.

Utálta a nevét, piszkálták miatta eleget a suliban, meg az egyetemen is sokszor, de ott legalább már le tudta reagálni humorral. Akkor már inkább az bosszantotta, hogy miért épp Géza lett, miért nem Aladár? Ki a fene akart volna a pocakos kispolgár apára hasonlítani, sőt dehogy kispolgár, inkább a tipikus ügyeskedő proli archetípusa. Kisstílű, megalkuvó, ostoba, Paula által elnyomott. A krumplileves legyen krumplileves stb. De Aladár! Igazi vagány, érdeklődő zseni, akit az iskola csak feleslegesen leterhel, próbálja letörni a szárnyalását.

Persze nem hagyja magát, ő tud egyedül értelmesen kommunikálni MZ/X-szel, olyanok, mint egy tökös Morty és egy nem alkoholista Rick, jó csapat. Aztán később már egyedül repül, új világokat fedez fel saját erejéből. Hű kutyájával, Blökivel. Mindig mindent tud, biztos lenne valami ellenszere a járványra is.

Egy forintért megmondom!

Géza felkapja a fejét, vele szemben az eddig üres ülésen ott van Aladár teljes életnagyságban. Leesik az álla, de a maszktól úgysem látszik. Te, itt? Megőrültem? Aladár felnevet, dehogy! Csak a nagy várakozásban elővetted a táskádból a whiskyt, amit visszafelé akartál meginni a sikeres interjú után. De már egy órája vacakoltok itt, jó, ha időben haza tudsz érni. Géza ránéz az üvegre, legalább két deci hiányzik belőle. Megvonja a vállát, ez is van olyan jó fertőtlenítő, mint amit a kezére ken. Erősen összeszorítja a szemét, amikor újra kinyitja, biztos benne, hogy a fiú eltűnik. De még mindig ott vigyorog rá teliszájjal. Hé, kölyök! Hol a maszkod?

Meg fognak büntetni. Engem ugyan nem. Egyrészt csak te hallucinálsz engem. Delirium tremens, örülj, hogy nem fehéregereket kergetsz. Másrészt van maszkom, látod? Elfordítja a fejét, az arca előtt két centivel kissé megtörik a lámpák fénye. Erőtér, saját találmány. A levegőmolekulákon kívül eltaszít minden egyebet.

Géza elismerően hümmög, kinéz az ablakon, sötétség. Visszafordul. A fiú mintha várna valamire. Aladár… Nincs valami eszközöd, amivel gyorsabban Pestre érhetek? Hogy még meg tudjak fordulni, és ne bukjam el az interjút? Aladár felsóhajt. Szerinted mennyire lehet komoly egy olyan számítástechnikai vállalat, amelyik pandémia idején személyes interjúra hív, ahelyett, hogy online intézné a dolgot? Azt mondod, hagyjam inkább a fenébe? Én? Én nem mondok semmit. Illetve, amit én mondok, azt te mondod, csak a tudattalanod kivetülése vagyok, feltételezem a fél üveg pia sokat segített, hogy a felszínre emelkedjek. Akkor mit tanácsolsz… Tanácsolok? Hagyd abba az ivást, legalább addig, amíg beérsz a Keletibe, aztán fogj egy vonatot vissza Pécsre. Utána meg majd kitalálunk valamit, van néhány jó ötlet a tarsolyomban, amivel meggazdagodhatsz. Ott van például a…

Hirtelen elindul a vonat, a zökkenéstől Géza kezéből kiesik az üveg. A whisky elfolyik a padlón. Felnéz, de Aladár már nincs ott. Bambán nézi az üres levegőt, bocsánatot motyog a közelebbi utasok felé, akiknek csavarja az orrát az alkohol szúrós szaga. Kimegy a vécébe, hány. Ma sincs szerencséje.

*

Jelen írás a Total Art Egyesület „Az animáció más slammel” című írói pályázatára készült.
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS