Megerősített európai együttműködés kell a turizmus újraindításához • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Megerősített európai együttműködés kell a turizmus újraindításához

A nyári szezon mielőbbi és megfontolt megnyitása érdekében tartanak csúcstalálkozót az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) európai régiójához tartozó tagországai Athénban, az érintett országok turizmusért felelős minisztereinek és a nemzeti turisztikai ügynökségek vezetőinek részvételével; az Európai Parlamentet az érintett szakbizottság területért felelős alelnöke, Ujhelyi István képviseli. Az eseményen felszólalt Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke és az európai életmód előmozdításáért felelős biztosa, valamint Zurab Pololikashvili UNWTO-főtitkár is, akik egybehangzóan üdvözölték az uniós intézmények döntését az uniós digitális igazolvány mielőbbi bevezetését illetően. A csúcstalálkozó kiemelt témái az újranyitás mellett az Európai Turizmus Unió megteremtése, az utazások járvány utáni kereteinek könnyítése, valamint a turisztikai szektor hatékony újraindítása voltak.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, úgyis mint az UNWTO rendkívüli nagykövete arról beszélt hozzászólásában, hogy a tagországok képviselőinek és tisztségviselőinek meg kell győznie a kormányokat, hogy az uniós fejlesztési források érdemi részét a turisztikai szakmai megmentésére és a turisztikai iparág megerősítésére használják fel. Ujhelyi kiemelte, hogy korábbi javaslatát az Európai Bizottság és az Európai Tanács is elfogadta és százmillió euró értékben elérhető áru covid-teszteket fognak biztosítani a tagállamok számára, ezzel megkönnyítve az ingázó, vagy turisztikai célból utazó polgárok gördülékenyebb határátlépését. Az MSZP politikusa arról is beszélt, hogy egy állandó válságkezelési mechanizmus kidolgozására van szükség az európai szektorban, még egyszer ugyanis nem fordulhat elő, hogy a tagállami kormányok önkényesen és koordinációmentesen zárják le a határokat, ezzel súlyos károkat okozva az ágazatnak. „Európai szintű, megerősített koordinációra, egységes tesztelésre és világos, egyértelmű karantén-szabályokra van szükség” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az athéni csúcstalálkozón az UNWTO tagjai megválasztották a szervezet európai regionális bizottságának új vezetőit is, a testületet a következő két évben Görögország irányítja majd, a bizottság alelnöki tisztségét pedig Magyarország töltheti majd be.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS