Új-Zéland – 2. Auckland, a vitorlák városa • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Új-Zéland – 2. Auckland, a vitorlák városa

Balra a háttérben a Sky Tower

Auckland az ország legnagyobb városa, az északi-sziget Csendes-óceán felőli oldalán, a Hauraki-öből partján helyezkedik el. A vitorlák városának is nevezik, csodálatos tengerpartjáról, kikötőiről és parkjairól híres. Noha nem ez a főváros, hanem Wellington, mégis Új-Zéland kereskedelmi és kulturális központja. Pezsgő élettel teli világváros, soknemzetiségű lakossággal és rengeteg turistával, akik a Föld minden tájáról érkeznek ide.

Régi és modern

A mai város területén a maorik alapítottak települést az 1300-as években. 1840-ben William Hobson, Új-Zéland akkor kinevezett kormányzója az ország fővárosának jelölte ki. Eleinte a kikötő környékén terjeszkedett a város, majd a 20. század elején a vasút- és közútépítés fellendülésével kiterjedése és lakosságszáma gyorsan növekedett. A város és környéke történetéről olvashatunk érdekességeket szerzőtársunk, Szentiványi Árpád írásában, mely a Hetedhéthatár 2003. évi 11. és 12. számában jelent meg.

Kilátás a magasból

Népsűrűsége rendkívül alacsony, az elővárosi jellegű beépítés dominál – 1,2 millió ember él egy megközelítőleg London nagyságú területen. Auckland sok kultúra otthona. Lakosságának legnagyobb hányadát az európaiak alkotják (56,5%), de magas a kelet- és dél-ázsiai, valamint a csendes-óceáni bevándorlók aránya is. Az őslakos maorik a város lakóinak 11%-át képezik. Ennek megfelelően a vallások sokszínűsége is szembeötlő. Békésen megfér egymás mellett az anglikán, katolikus, presbiteriánus, buddhista, iszlám, szikh, hindu népesség. Ahhoz hogy ennyire élhető, kedvelt város legyen, a sokszínű kultúra mellett hozzájárul még kedvező fekvése, kellemes enyhe éghajlata, tiszta levegője, az oktatási intézmények és munkahelyek széles választéka, a számos pihenési és kikapcsolódási lehetőség. Auckland a városok életminősége alapján felállított világranglista ötödik helyén áll! Láthatjuk, hogy nem véletlenül népszerű hely, mind a letelepedés, mind a turizmus szempontjából.

Maori épület belseje a nemzeti múzeumban

Lábunk alatt a város

Elsőként a felhőkarcolókkal teli belvárosban teszünk egy sétát. Ez a modern és régi épületek harmonikus egységét képező városrész Auckland üzleti életének központja. Látványosságával és méretével kimagaslik az 1997-ben elkészült Sky Tower, a 328 méter magas tévétorony, a déli félgömb legmagasabb építménye. Kilátószintjéről elénk tárul a környék, a látóhatáron vulkáni kúpok sorakoznak, a kikötőben ezernyi hajó vitorlája fehérlik. A belváros pedig a szó szoros értelmében alattunk terül el – ugyanis két helyen vastag üvegből készült a padló, melyre nyugodtan ráállhatunk.

Krikettezők a parkban

A város fontos nevezetessége az Auckland War Memorial Museum, ami a nevével ellentétben elsősorban nem hadtörténeti kiállítás, hanem egy rendkívül látványos kultúrtörténeti és természettudományi bemutató, melynek középpontjában az ősi maori kultúra tárgyi emlékei láthatók, illetve megismerhetjük a térség geológiáját, élővilágának sokszínűségét. A múzeum körüli hatalmas park a sportolók – kocogók, görkorisok és nem utolsó sorban a krikettezők kedvelt helye.

A kikötő környéke rendkívül népszerű, ahol vendéglők sokasága található, esténként nehezen lehet szabad asztalt találni. Érdemes itt zárnunk a kellemes november eleji, tavaszi napot!

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS