A virágos Córdoba. Első rész • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A virágos Córdoba. Első rész

 

Virágos udvar Córdobában

 

A spanyolországi Andalúzia nagy múltú városa, a mintegy háromszázezer lakosú Córdoba közhelyszerűen szólva, igazi turistaparadicsom. Ha ráadásul jókor érkezünk a városba, részesei lehetünk az évente május második vagy harmadik hetében megrendezett fesztiválnak, amikor a házak udvaraiban pompázó kertek tulajdonosai versengenek a legszebb kert címéért.

Nekem abban a szerencsében volt részem, hogy három évvel ezelőtt, amikor Picasso szülővárosába, Malagába utaztam, hogy megnézzem a művész szülőházát és a Picasso Múzeumot, a százhatvan kilométerre lévő Córdobában bejárhattam a közönség számára megnyitott udvarokat. Már az utcákon megcsapja a turisták orrát a jázmin, geránium és narancsfa virágának illata. A virágok versengését más, látványos események is kísérik. Ilyen a hagyományos flamenco táncosok felvonulása.

 

Flamenco táncos Córdobában

 

 

Az udvarok története

 

Miután a görögök meghódították Perzsiát, építészetükben kialakították az udvarokat. Ezt a koncepciót vették át később a rómaiak. Ezek az udvarok a forró andalúziai nyárban is hűs menedékül szolgáltak. Az udvarokba szökőkutakat építettek. A rómaiak valósították meg a délvidéki házak udvarában látható jellegzetes boltíveket. Övéké volt a virágos udvarok díszítéseként szolgáló, cserépben nevelt növények ötlete is. Az arabok egyszerűsítették a rómaiak által épített kettős udvart, és a városban ajtókkal ellátott falakat húztak, amelyek mögött a virágos udvarok rejtőztek. Ezt a struktúrát őrizik ma is Córdoba városnegyedei, mint Santa Marina, San Andrés, San Lorenzo vagy a Régi Alcázar negyed.

Amikor a 13. században a keresztények meghódították Córdobát, elhatározták, hogy számos klimatikus előnye miatt megőrzik az arab struktúrát. Az ipari forradalom idején számos vidéki ember költözött a városokba, így Córdobába is. Ekkor új házak épültek a falak mentén. A meglehetősen szűkös körülmények között élő jövevények udvaraiban volt latrina, kút, sőt még konyha is. Anyagi források híján a lakosok nem tudták helyreállítani a falakon keletkezett károkat, így a lyukakat virágos cserepekkel takarták el.

Az első virágfesztivált 1921-ben rendezték a városban, 2002-ben pedig az ünnepséget az UNESCO felvette a Világörökség-listára. Córdoba udvarainak falai fehérre meszeltek és virágcserepek díszítik.

 

Jellegzetes córdobai udvar

 

A legtöbb udvarban kút is található és egy lépcső, amely a házba vezet. A Patio 50 a San Basilio utcában egy ilyen jellegzetes udvar, ahol a Córdobai Udvarok Baráti Köre is székel.

 

Patio 50, kúttal és lépcsővel

 

A legszebb kerteket a régi Alcázar negyedben találjuk. A Patio de San Basilio 22-t olyan hírességek is látogatták, mint Zsófia királynő vagy Alba hercegnője. Több alkalommal elnyerte a legszebb udvar címet.

 

Patio de San Basilio 22

 

A Patio de Escañuela 3. fehér falain a vörös cserepek kontrasztja látványos. Az udvar egyik érdekessége a ház falából kiemelkedő kút.

 

Patio de Escañuela 3.

 

 


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS