A kaposvári csoda Budapesten folytatódott • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A kaposvári csoda Budapesten folytatódott

Július 16. és 25. között tartották a főváros legjelentősebb nyári kamarazenei fesztiválját a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapestet. A hangversenyeken zenész családok léptek fel, a repertoárban nagy zeneszerző dinasztiák tagjai mellett család tematikájú kompozíciók is szerepeltek. A Kelemen családból négyen léptek fel: Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kelemen Hanna és Kelemen Gáspár. Minden eddiginél sűrűbb koncertprogram, káprázatos nemzetközi és magyar fellépők, új helyszínek, izgalmas őszművészeti kísérőprogramok jellemezték tíz napon át a zene szerelmeseit a Zeneakadémia Nagytermében, a Budapest Music Centerben, a nemrégiben felújított, egyedülállóan szép Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, az ELTE Központi Könyvtárának gyönyörű olvasótermében, a Benczúr Házban és a Károlyi Palota udvarán is. A magyar főváros legjelentősebb nyári kamarazenei fesztiválja, a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapest 2020-ban a járványhelyzet miatt nem hívhatott nemzetközi sztárokat, ezért azonban nemcsak a tavalyi, nagyszerű magyar művészgárda kárpótolt, hanem az idei programban szereplő művészek névsora is.

 

 

A 2021. július 16. és 25. között fellépő művészek listája a szervezők szerint egy jelentősebb koncertterem egész évados kínálataként is megállná a helyét: Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, Joshua Bell, Patricia Kopatchinskaja, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, José Gallardo, Mate Bekavac és Philippe Tondre nevét találjuk a külföldi művészek között. A magyar zenei életet pedig mások mellett Baráti Kristóf, Várdai István, a Kaposfest művészeti vezetői, Horti Lilla, Fejérvári Zoltán és Balog József képviselte, hogy az olyan nemzetközi társulásokról, mint a fesztivál művészeti vezetőit, valamint Jonian Ilias Kadeshát és Vashti Mimosa Huntert magában foglaló, újjáalakult Kelemen Kvartett, ne is beszéljünk.

A tíz nap alatt lezajlott tizenhárom hangversenyt kerekasztal-beszélgetések, zenetörténeti előadások színesítették. A Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás a Zeneakadémia Solti termében bővítették a repertoárt.  A hangversenyek műsorszámai között színészek léptek fel verssel prózával, drámarészlettel. Az utolsó napi koncert Wagner Siegfried-idillel ért véget, amelyet a fesztivál Akadémia Budapest művészei tolmácsoltak vezényelt Maxim Rysanov. Ezen a napon a közönség soraiban láthattuk Dr. Orbán Viktor miniszterelnököt és feleségét, Dr. Lévai Anikót.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS