Gerhard Richter. Valós látszat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Gerhard Richter. Valós látszat

2021. augusztus 27-től a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter műveiből rendez kiállítást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat különlegessége, hogy Magyarországon most első ízben látható a német művész nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása. A bemutatott közel 80 műalkotás hazai és nemzetközi köz-, illetve magángyűjteményekből érkezik a budapesti tárlatra. A művek a 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim ceruzarajzokig terjednek. Különleges hangsúlyt ad a budapesti kiállításnak, hogy a jövőre kilencvenéves Gerhard Richter tavaly bejelentette: „befejezte” festészeti életművét.

 

Gerhard Richter: Betty, 1977, Museum Ludwig, Köln
(tartós letét magángyűjteményből, 2007)
© Gerhard Richter, 2021

 

A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat a Szépművészeti Múzeum németországi képzőművészet 1945 utáni tendenciáira fókuszáló sorozatának negyedik kiállítása. A Szépművészeti Múzeum 2012-ben Günther Uecker Képpé formált anyag című tárlatával indította el a sorozatot, amelyet 2014-ben Jörg Immendorff Éljen a festészet! című kiállítása követett. A sorozat harmadik része Georg Baselitz. Újrajátszott múlt címmel volt látható 2017-ben. A bemutatókkal a második világháború utáni Németország képzőművészeti jelenségeit és egy-egy meghatározó irányzat legemblematikusabb, mára világhírűvé vált alakját ismerteti meg a magyar közönséggel.

A tárlat a drezdai Gerhard Richter Archivval, a művésszel és a művész kölni műtermével való szoros együttműködésben jött létre.

A sorozat szakmai együttműködő partnere a budapesti Goethe Intézet. A kiállítás kurátora: Bódi Kinga, művészettörténész. A kiállítás főtámogatója a Deusche Bank. Szakmai együttműködő partner: Goethe Institut. Együttműködő partnerek: Volkswagen Magyarország és Zenit Hoteles.

(Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS