Jövő héten indul a 2022-es operaházi jegyértékesítés • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Jövő héten indul a 2022-es operaházi jegyértékesítés

A Magyar Állami Operaház 2021. november 16-ával megkezdi a 2022. január 1. és július 31. közötti nagytermi előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház Bánffy terme mellett, csaknem öt évig tartó felújítást követően az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.

Plácido Domingo Simon Boccanegra, Erwin Schrott Mefistofele, Peter Seiffert Parsifal, Matthew Polenzani Don Carlos szerepében lép a közönség elé a 2022 tavaszán a frissen megnyíló Operaházban, míg egy különleges együttműködés keretében Sir Willard White a Porgy és Bess és A kékszakállú herceg vára férfi címszerepeit is elénekli, utóbbit magyar nyelven.

 

Az Operaház épülete – fotó: Csillag Pál

 

Az Andrássy úti Operaház jövő év március 12. és 14. között háromnapos eseménysorozattal nyitja meg kapuit. Első este az ünnepi gálakoncerten Plácido Domingo, valamint Medveczky Ádám, Kesselyák Gergely és Kocsár Balázs főzeneigazgató karmesteri közreműködésével, magyar szerzők műveit, illetve magyar vonatkozású darabokat ad elő hangversenyén a Magyar Állami Operaház Zenekara. Másnap Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját nagyszabású, korhű kiállításban, Brickner Szabolcs, Bretz Gábor, Pataky Dániel, Kolonits Klára, Miklósa Erika és Palerdi András főszereplésével, Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálásában láthatja a közönség, harmadnap pedig Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje tér vissza az Opera repertoárjára a Magyar Nemzeti Balett vadonatúj betanulásában. A járványhelyzet okozta kétéves csúszást követően az Operaházban látható Wagner Parsifaljának új bemutatója 2022. április 15-én Peter Seffeirt / Kovácsházi István, Kálmándy Mihály, Szemerédy Károly, Szántó Andrea, Németh Judit, Rácz István és Palerdi András főszereplésével, Almási-Tóth András művészeti igazgató kortárs felfogású rendezésében, míg 2022. május 15-én Az istenek alkonyával M. Tóth Géza az Operaház felújításával kettészakadt wagneri Ring-tetralógiája is kiteljesedhet, Kovácsházi István, Rálik Szilvia, Szemerédy Károly, Horti Lilla, Gábor Géza és Kelemen Zoltán főszereplésével. Mindhárom premiert Kocsár Balázs vezényli.

A repertoárdarabok közül az Opera legjobb erőivel és a már említett vendégművészekkel visszatér az Operaházba Az árnyék nélküli asszony, a Mefistofele, a Simon Boccanegra, a Porgy és Bess, a Don Carlos, a Figaro lakodalma, az Andrea Chénier, A Nyugat lánya, Az álarcosbál és A varázsfuvola, Míg a Magyar Nemzeti Balett ismét műsorára tűzi a Seregi László-féle Rómeó és Júliát és az Anyegint.

Az Erkel Színházban lesz látható a több mint 110 év után az Opera repertoárjára visszatérő Donizetti-opera, Az ezred lánya, amely 2022. január 14-től látható kettős szereposztásban, Rácz Rita, Boncsér Gergely, Schöck Atala, Palerdi András és Pataki Bence, valamint Szemere Zita, Horváth István, Farkasréti Mária, Bakonyi Marcell és Dobák Attila főszerepésével, Polgár Csaba mai rendezésében, Farbrizio Maria Carminati vezényletével. Ugyancsak az Erkel Színházban lesz látható A denevér és A cigánybáró című nagyoperett, valamint a Manon Lescaut, a Magyar Nemzeti Balett pedig A diótörő-sorozat januári előadásait követően A rosszul őrzött lányt viszi színre.

Az Eiffel Műhelyházban szintén több mint 60 év után szerepel újra az Opera műsorán Poldini Ede egykor rendkívül népszerű vígoperája, a Farsangi lakodalom, amit Almási-Tóth András állít színpadra, Dénes István vezényletével. A főbb szerepeket kettős szereposztásban Kristóf Réka és Rab Gyula, valamint Zavaros Eszter és Bartos Barna alakítják Szegedi Csaba, Miksch Adrienn, Meláth Anna, Dobák Attila, Wiedemann Bernadett, Rácz Rita, Kelemen Zoltán és Létay Kiss Gabriella partnereiként. Több mint 50 év után látható újra az Opera műsorán Debussy Pelléas és Mélisande című operája, amit a dán Hotel Pro Forma társulatot vezető Kirsten Dehlholm állít színpadra Frédéric Chaslin vezényletével, Haja Zsolt / Fülep Máté, Pasztircsák Polina és Kovács István főszereplésével. Húsvétkor egy izgalmasnak ígérkező színházi kísérletben Keresztkantáták címmel Bach három krisztusi kantátáját dolgozza fel az Opera, Kovács István előadásában, Lackfi János magyar szövegével, Horváth Csaba és a Forte Társulat közreműködésével, Halász Péter vezényletével. A Magyar Nemzeti Balett Korlátok nélkül című estjén történetében először Paquita-szvitet állít színpadra Petipa nyomán, Mirzoyan Albert, Prokofieva Irina és Solymosi Tamás változatában. Szintén itt látható a Ments meg, Uram! a Simona néni/Cremonai hegedűs, a Szentivánéji álom, A tündérkirálynő, Az aranyműves boltja, a Máté-passió, a Szöktetés a szerájból, a Pomádé király új ruhája, a Figaro3 és A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény. A Magyar Nemzeti Balett A vágy villamosa, a Korlátok nélkül esten A tökéletesség szédítő ereje és Etűdök, az Egyensúlyban esten pedig a Tűzmadarak, a Don Juan, a Petite Mort és a Hat tánc című darabjaival várja a közönséget.

A bemutatók és repertoár-előadások mellett számos koncert és gála is szerepel a három játszóhely kínálatban, mint a Szinetár 90 jubileumi est, Rost Andrea Rost33+ önálló estje, az Ybl208 gálakoncert, a VI. Nagy Iván Nemzetközi Balettgála, valamint a kortárs együtteseket és új műveket bemutató TáncTrend és a vidéki balett-társulatok idei produkcióiból válogató Pas de Quatre.

 

Bérletváltás

A Magyar Állami Operaház 2021. november 16. és december 31. között az Újranyitó Évad 2022-es előadásaira a közelmúltban bevezetett új, kedvezményes jegyvásárlási konstrukcióval kínál szabadbérleteket vagy jegyeket. Az ún. szabadbérlet lehetőséget biztosít vásárlóinknak, hogy kedvenc előadásaikat az általuk preferált dátumokon és a nekik tetsző ülőhelyeket kiválasztva tekinthessék meg. A konstrukció felmenő rendszerben két különböző előadásra váltott jegyek esetén 10%-os kedvezményt biztosít; három különböző előadásra vásárolt jegy után 20%-os kedvezmény vehető igénybe, míg a sort folytatva hat különböző előadás esetén már 50%-os kedvezmény áll rendelkezésre. A meghirdetett előadásokra a vásárlás során a korábban kiállított ajándékutalványok és szabad felhasználású jegyek online és pénztári jegyvásárlás esetén is felhasználhatók.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS